- Ogród Odkryć
Zoodle z krewetkami w sosie z whisky Ballantine's Passion

SKŁADNIKI
1 duża cukinia
1/2 szklanki pomidorków cherry
1/2 awokado
30ml whisky Ballantine's Passion
6 sztuk krewetek
1 łyżeczka mąki kokosowej
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju

SOS TAHINI Z CYTRYNY
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki tahini
1/3 szklanki wody lub więcej w razie potrzeby
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżki mąki kokosowej
1 1/2 łyżki tamari
1 1/2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki świeżego koperku
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
KROK 1
Podgrzej piekarnik do 180°C. Skrop pomidory oliwą i piecz przez 10-15 minut.
KROK 2
W międzyczasie podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Za pomocą obieraczki ukształtuj paski z całej, dużej cukinii, dodaj do rondla i smaż przez około 1 minutę. Wyjmij i odstaw
KROK 3
Surowe i obrane krewetki przygotuj poprzez dodatnie oliwy z oliwek, whisky oraz zestawu przypraw (czerwona papryka, chilli, czosnek) i odstaw na 15 minut. Następnie, smaż na patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia. Połóż na cukinii i pomidorach.
KROK 4
Aby przygotować sos tahini: wymieszaj wszystkie składniki, aż to całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodaj wodę, jeśli chcesz uzyskać płynniejszą konsystencję. Wrzuć cukinię, pomidory i krewetki