• Ogród Odkryć

Zoodle z krewetkami w sosie z whisky Ballantine's Passion



SKŁADNIKI

1 duża cukinia

1/2 szklanki pomidorków cherry

1/2 awokado

30ml whisky Ballantine's Passion

6 sztuk krewetek

1 łyżeczka mąki kokosowej

1 łyżeczka czosnku w proszku

Sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju



SOS TAHINI Z CYTRYNY

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki tahini

1/3 szklanki wody lub więcej w razie potrzeby

1 ząbek czosnku

1 1/2 łyżki mąki kokosowej

1 1/2 łyżki tamari

1 1/2 łyżki soku z cytryny

1/3 szklanki świeżego koperku

Sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

KROK 1

Podgrzej piekarnik do 180°C. Skrop pomidory oliwą i piecz przez 10-15 minut.

KROK 2

W międzyczasie podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Za pomocą obieraczki ukształtuj paski z całej, dużej cukinii, dodaj do rondla i smaż przez około 1 minutę. Wyjmij i odstaw

KROK 3

Surowe i obrane krewetki przygotuj poprzez dodatnie oliwy z oliwek, whisky oraz zestawu przypraw (czerwona papryka, chilli, czosnek) i odstaw na 15 minut. Następnie, smaż na patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia. Połóż na cukinii i pomidorach.

KROK 4

Aby przygotować sos tahini: wymieszaj wszystkie składniki, aż to całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodaj wodę, jeśli chcesz uzyskać płynniejszą konsystencję. Wrzuć cukinię, pomidory i krewetki

124 wyświetlenia