• Ogród Odkryć

Wiśniowo-porzeczkowe Parfait na bazie likieru Wyborowa Polskie Odkrycia

Moja kuchnia oficjalnie zamieniła się w wiosenną świątynię Zen. W każdym kącie owoce, kwiaty, warzywa i cały ten jazz.



Ale jako, że dziś znajdujemy się ledwie na początku tygodnia to dzisiejszy deser pozostawmy w ramach prostoty. Nie wymaga pieczenia, ani gotowania, a jednak lekkość jego konsystencji gwarantuje spektakularny efekt. Jeśli wszystkie przepisy 'bez pieczenia' będą szły w tą stronę, to myślę, że efekt tego eksperymentu mógłby być całkiem niezły.




Wiśniowo-porzeczkowy spód:

- 2 łyżki wiśni (mogą być mrożone)

- 3 łyżki lodów waniliowych

- 15 ml likieru Czarna-Porzeczka Wyborowa Polskie Odkrycia

- 1 łyżeczka cukru

Wiśnie razem z lodami umieść w misie blendera. Miksuj do połączenia. Dodaj cukier i likier, ponownie wymieszaj. Gotową masę przełożyć do szkła i umieść w zamrażarce.


Serowy mus

- 100g sera Mascarpone

- 25g sera Ricotta

- Pół szklanki cukru pudru ( lub do smaku, taka ilość pasowała w moim przypadku)

- 3/4 szklanki śmietany kremówki

- 1 łyżeczka pasty z wanilii


Sery, cukier i wanilię umieścić w misie i zmiksować do połączenia. W osobnej misie umieścić śmietanę i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać do serowej bazy i mieszać drewnianą łyżką. Całość umieścić na wierzchu wiśniowo-porzeczkowego spodu. Opcjonalnie podawać z polewą wiśniową.

Smacznego!






580 wyświetlenia