• Ogród Odkryć

Wiśniowe lody z mlekiem kokosowym i likierem Wyborowa Polskie Odkrycia



Składniki

  • 50ml likieru wiśniowego Wyborowa Polskie Odkrycia

  • 300ml mleka kokosowego

  • 400 g świeżych wiśni, bez pestek. (Zachowaj pozostałe wiśnie do podania)

  • 4 łyżki

  • 50g ciemnej czekolady

  • 25g Płatków migdałowych



Sposób przygotowania:


1) W małym rondlu na średnim ogniu połącz likier i cukier. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozwól syropowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.


2) W blenderze połącz wiśnie i sok z cytryny i miksuj, aż powstanie gładki przecier. Dodaj do likieru i mleczka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Wlać mieszaninę do miski, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia.


3) Wlać do naczynia nadającego się do zamrażania, przykryć folią i zamrozić, aż sorbet będzie gęsty i gładki. Dobrze owinąć i zamrozić aż do zestalenia. Wyjmiji odłóż sorbet na 15 minut przed podaniem. Umieść trzy miarki sorbetu i posyp płatkami migdałów i dodatkowymi wiśniami.