- Ogród Odkryć
Wegetariański sernik z dodatkiem rumu Havana Club
Często słyszę, że prowadzenie bloga, który opiera się całkowicie na tematyce alkoholowej to dość odważne przedsięwzięcie w czasach kiedy wszyscy skupiają się na promocji zdrowia, abstynencji itd. W odpowiedzi chciałabym przedstawić Wam nieco inną perspektywę. Dalka jestem od promocji niezdrowego stylu życia, w którym każdy dzień zawiera przynajmniej kroplę wysokoprocentowego napoju. Nigdy nie namawiam do nocnych szaleństw łączących w sobie wszystkie marki alkoholu jakie promuję. Wręcz przeciwnie! Sama staram się prowadzić jak najzdrowszy tryb życia. Alkohol natomiast występuje w moim życiu jako narzędzie pracy. Tutaj też staram się pokazać inne możliwości jego wykorzystania: po pierwsze- miksologia. W moim odczuciu - Miksologia jest swego rodzaju sztuką. Tak jak wyjątkowy posiłek w restauracji, tak samo koktajl, potrafi przy wykorzystaniu niewielkiej ilości dowolnego alkoholu poznać zupełnie nowe kombinacje smakowe.
Po drugie, food-pairing, to zupełnie inny sposób wykorzystania alkoholu, a mianowicie przedstawienie jego funkcjonalności w kuchni. Czasem to dobry dodatek podkreślający smak potrawy czy deseru, czasem występuje w roli (opcjonalnego) aperitifu. Zwróćcie uwagę, że moje przepisy zawierają znikome ilości alkoholu, których odjęcie nie zaburzy możliwości stworzenia danej potrawy. Korzystajcie z przepisów jak z wskazówki i nie bójcie się wykorzystać jej wedle własnej interpretacji.
I ostatnia rzecz jaką zawsze podkreślam to odpowiedzialna konsumpcja!
Myślę, że promocja tych trzech punktów to mój obowiązek, aby nikt z Was mylnie nie odbierał intencji tej strony <3
Poniżej przepis na wegetariański sernik czekoladowo-kokosowy z ogromną ilością orzechów.

Składniki:
Spód:
- 150g migdałów
- 100g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 50g wiórek kokosowych
Wszystkie składniki wymieszać w misie, zblendować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm. Schłodzić przez 30 minut w trakcie przygotowania pozostałych elementów.
Masa:
- 250g. masła migdałowego
- 250ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki miodu
- 2 krople zapachu waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać, zblendować, wylać na przygotowaną wcześniej bazę.
Polewa:
- 50g oleju kokosowego
- 4 łyżeczki miodu
- 5 łyżeczek kakao
- 50g. mleka kokosowego
Olej umieścić w niewielkim naczyniu, gotować na małym palniku. Dodać mleko kokosowe, miód oraz kakao. Mieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Schłodzić, wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Chłodzić w zamrażalniku przez noc.