• Ogród Odkryć

Wegetariański sernik z dodatkiem rumu Havana Club

Często słyszę, że prowadzenie bloga, który opiera się całkowicie na tematyce alkoholowej to dość odważne przedsięwzięcie w czasach kiedy wszyscy skupiają się na promocji zdrowia, abstynencji itd. W odpowiedzi chciałabym przedstawić Wam nieco inną perspektywę. Dalka jestem od promocji niezdrowego stylu życia, w którym każdy dzień zawiera przynajmniej kroplę wysokoprocentowego napoju. Nigdy nie namawiam do nocnych szaleństw łączących w sobie wszystkie marki alkoholu jakie promuję. Wręcz przeciwnie! Sama staram się prowadzić jak najzdrowszy tryb życia. Alkohol natomiast występuje w moim życiu jako narzędzie pracy. Tutaj też staram się pokazać inne możliwości jego wykorzystania: po pierwsze- miksologia. W moim odczuciu - Miksologia jest swego rodzaju sztuką. Tak jak wyjątkowy posiłek w restauracji, tak samo koktajl, potrafi przy wykorzystaniu niewielkiej ilości dowolnego alkoholu poznać zupełnie nowe kombinacje smakowe.

Po drugie, food-pairing, to zupełnie inny sposób wykorzystania alkoholu, a mianowicie przedstawienie jego funkcjonalności w kuchni. Czasem to dobry dodatek podkreślający smak potrawy czy deseru, czasem występuje w roli (opcjonalnego) aperitifu. Zwróćcie uwagę, że moje przepisy zawierają znikome ilości alkoholu, których odjęcie nie zaburzy możliwości stworzenia danej potrawy. Korzystajcie z przepisów jak z wskazówki i nie bójcie się wykorzystać jej wedle własnej interpretacji.

I ostatnia rzecz jaką zawsze podkreślam to odpowiedzialna konsumpcja!

Myślę, że promocja tych trzech punktów to mój obowiązek, aby nikt z Was mylnie nie odbierał intencji tej strony <3

Poniżej przepis na wegetariański sernik czekoladowo-kokosowy z ogromną ilością orzechów.



Składniki:

Spód:

- 150g migdałów

- 100g orzechów laskowych

- 2 łyżeczki oleju kokosowego

- 50g wiórek kokosowych

Wszystkie składniki wymieszać w misie, zblendować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm. Schłodzić przez 30 minut w trakcie przygotowania pozostałych elementów.


Masa:

- 250g. masła migdałowego

- 250ml mleka kokosowego

- 3 łyżeczki miodu

- 2 krople zapachu waniliowego

Wszystkie składniki wymieszać, zblendować, wylać na przygotowaną wcześniej bazę.


Polewa:

- 50g oleju kokosowego

- 4 łyżeczki miodu

- 5 łyżeczek kakao

- 50g. mleka kokosowego


Olej umieścić w niewielkim naczyniu, gotować na małym palniku. Dodać mleko kokosowe, miód oraz kakao. Mieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Schłodzić, wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Chłodzić w zamrażalniku przez noc.

83 wyświetlenia