• Ogród Odkryć

Warstwowe ciasto czekoladowe z kremem z czarnej porzeczki



Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 2 i 2/3 szklanki uniwersalnej mąki

  • 1 i 1/3 szklanki cukru granulowanego

  • 1 i 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru

  • 1 szklanka ciemnego, niesłodzonego kakao

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 duże jajka

  • 2 duże żółtka

  • 1 1/3 szklanki maślanki

  • 1 1/3 szklanki oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka bardzo gorącej kawy

Puree z wiśni i czarnej porzeczki :

  • 500g wiśni

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 45ml likieru Czarna Porzeczka Wyborowa Polskie Odkrycia



Krem czekoladowy (na wierzch ciasta)

  • 3/4 szklanki niesolonego masła

  • 1 szklanka niesłodzonego kakao

  • 3 1/2 - 4 szklanki cukru pudru

  • 7-8 łyżek puree z czarnej porzeczki (powyżej)


Krem:

  • 250g uncji mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki

  • 6 łyżek puree z czarnej porzeczki


Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i przygotuj trzy 20 cm formy do ciasta, wyścielając dno papierem do pieczenia, a następnie masłem i mąką.


W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.


Dodaj jajka, żółtka, maślankę, olej i wanilię. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej gorącą kawę i ubijaj, aż się połączą.


Podzielić ciasto równomiernie między trzy przygotowane formy i piec w temperaturze 350 stopni przez 30-34 minut (lub dopóki wykałaczka włożona do środka każdego ciasta nie wyjdzie z zaledwie kilkoma wilgotnymi okruchami). Pozwól ciastom ostygnąć w formach przez 5-10 minut, a następnie odłóż każde ciasto na druciany stojak, aby całkowicie ostygły.


Puree z czarnej porzeczki

Wiśnie, likier i cukier dodaj do małego rondla na średnim ogniu. Wymieszaj i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę do średniej i gotuj na wolnym ogniu, aż soki zostaną uwolnione, a mieszanina zostanie lekko zredukowana, około 15 minut. Możesz użyć drewnianej łyżki lub szpatułki, aby pomóc w rozbiciu wiśni podczas gotowania.


Usuń naczynie z ognia i wyciśnij puree przez sito o drobnych oczkach, oddzielając syrop od puree. Pozostaw oba i odstaw do całkowitego ochłodzenia.


Krem czekoladowy (na wierzch ciasta)

Używając miksera elektrycznego, ubij masło na średniej prędkości, aż stanie się lekkie i puszyste.


Zmniejsz obroty miksera do niskiej prędkości i stopniowo dodawaj kakao, a następnie cukier puder, mieszając aż do połączenia. Na koniec dodaj syrop z czarnej porzeczki, łyżkę na raz, aż osiągnięta zostanie pożądana konsystencja.


Krem Mascarpone

W średniej wielkości misce wymieszaj zmiękczony ser mascarpone, cukier puder i ciężką śmietanę.


Ostrożnie dodaj puree.


Gdy ciasta są całkowicie chłodne, użyj ząbkowanego noża lub prostownicy do ciasta do wyrównania poziomu każdego ciasta.


Wypełnij pierwszą warstwę ciasta kremem mascarpone, umieść drugą warstwę. Krawędzie pierwszej warstwy ciasta wypełnij kremem czekoladowym, a następnie powtórz z drugą warstwą.


Na koniec umieść trzecią warstwę na górze. Wierzch i boki ciasta wsmaruj za pomocą pozostałego kremu, a następnie udekorować świeżymi czereśniami. Przechowuj gotowe ciasto w lodówce.

204 wyświetlenia