- Ogród Odkryć
Tymiankowe Bataty z Grzybami w Cytrynowo-Śliwkowej zalewie
Póki co, wystarczy nam tych deserów. Podwójnie czekoladowe brownie ciągle jest mi drogie, ale pora na chwilę ustąpić pierwszego miejsca. Jest na co !
Na dziś serwujemy nietypowe 'junk food' w wersji domowej. Podobno każdy kocha ser. Z tej miłości właśnie alergicy stworzyli ser bez laktozy a weganie tofu. A skoro tak, to uznałam, że dzisiejszy przepis powinien każdemu przypaść do gustu. . Jeśli jednak ktoś z tutaj obecnych narzekał kiedyś na nadmiar sera, to polecam przerwać lekturę w tym miejscu.
Poniższy przepis to nic innego jak tona najlepszego sera połączona z warzywami, grzybami i ziołami. Voila.

Składniki:
- 2 Bataty Średniej Wielkości
- 250g Grzybów ( w tym przypadku mrożone borowiki )
- 30 ml Oliwy z oliwek
- 15 ml Śliwkowego likieru Wyborowa Polskie Odkrycia
- 6 Gałązek tymianku
- Pieprz, bazylia, papryka słodka
Składniki na fondue:
200 g sera Gruyere
200 g sera Elementaler
150 ml białego wina Jacob's Creek Chardonnay
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pieprz

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty kroimy w średniej długości paski. Grzyby czyścimy, przekrajamy na ćwiartki i razem z batatami wykładamy na blaszkę. Oliwę mieszamy z likierem i wylewamy na blaszkę. Całość posypujemy tymiankiem oraz przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

W czasie pieczenia przygotujemy Fondue:
Sery ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Garnek smarujemy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Do garnka wlewamy wino, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotować ( nie doprowadzając do wrzenia ) stale mieszając drewnianą łyżką. Do gotującej się masy dodajemy sery, mieszamy bez przerwy do czasu całkowitego roztopienia i powstania jednolitej masy. Mąka spowoduje zachowanie jednolitej konsystencji. Całość gotujemy przez kolejne 5-10 minut do czasu aż wino całkowicie wyparuje. Dodać pieprz do smaku. Wyjąć bataty z piekarnika, polać fondue, podać od razu.
Smacznego !