• Ogród Odkryć

Sernik z gruszkami oraz likierem Wyborowa Polskie Odkrycia

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią sezon na śliwki, gruszki, dynie ... Po fali gorących dni, perspektywa wolniejszych deszczowych dni wcale nie wydaje się taka straszna. Osobiście właśnie wtedy odczuwam największy entuzjazm w pracach kuchennych. Pierwszym przepisem jest sernik z gruszkami duszonymi w likierze Wyborowa Polskie Odkrycia. Przepis poniżej:


Przygotowanie spodu:

- 180g ciasteczek imbirowych

- 50g masła

- szczypta cynamonu


Wszystkie składniki wrzucić do naczynia i blendować do otrzymania ciasta o konsystencji piasku. Na formę o średnicy 22cm wyłożyć papier do pieczenia, a następnie wypełnić przygotowanym wcześniej ciastem. Umieścić w lodówce na 30 minut.


Składniki na masę serową:

- 750g twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego

- 3 duże jajka

- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%

- 100g miodu


- 3 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka cynamonu

- smażone gruszki ( przepis poniżej)


Do misy wrzucić twaróg, zmiksować. Dodawać kolejno jajka, miód, śmietanę, cynamon oraz mąkę. Pamiętajmy aby nie miksować zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzyć sera.

Do gotowej masy dodać gruszki układając je wypukłą stroną do góry.


Składniki na gruszki:

- 4 gruszki

- 45ml likieru Wyborowa Polskie Odkrycia Gruszka

- 2 łyżki masła

- 3 łyżki brązowego cukru


Na patelni roztopić masło. Dodać cukier oraz delikatnie wymieszać. Po 3 minutach dodać gruszki ( przyprawić szczyptą cynamonu do smaku) oraz likier. Smażyć na średnim ogniu, co pewien czas mieszać przekręcając gruszki na drugą stronę. Gruszki powinny osiągnąć miękkość, a cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut ( aby karmel nie zgorzkniał). Odsączyć z nadmiaru syropu oraz ułożyć na gotowej masie serowej.

Sernik należy piec przez ok 60 minut w 160 ºC , wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie odłożyć do lodówki na całą noc.


Składniki na polewę czekoladową:

- 100g czekolady karmeLove

- 4 łyżki śmietany kremówki


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na schłodzony sernik rozlać polewę, a następnie odłożyć do przestudzenia.


Smacznego !



239 wyświetlenia