- Ogród Odkryć
Sernik nowojorski na bazie rumu Havana Club

Dzisiaj rozmawiamy o Noworjorskim Serniku na bazie rumu Havana Club. Przygotuj na deser, rozkochaj nim wszystkich i prawdopodobnie powtórz przepis za kilka tygodni z okazji Wielkanocy.
Początkowo, przed przygotowaniem mój entuzjazm był dosyć ostudzony. No bo takie sernik bez dodatków, dodatkowo robiony w kąpieli wodnej. Jednak po 30 minutach pieczenia już wiedziałam... Po wyjęciu z piekarnika gotowego, idealnie gładkiego sernika zabrałam się za wisienkę na torcie - czyli kokosową polewę. Całość stworzyła jeden z moich ulubionych przepisów! Także do dzieła.
Upewnij się, że masz przygotowane kwiaty dla dodatkowej dekoracji sernika!
Zaczynamy flower power ze zdwojoną siłą!
Składniki na spód:
50 g masła, roztopionego
140 g ciastek digestive, pokruszonych
15ml rumu Havana Club
Składniki na masę serową:
900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej śmietany 18%
Polewa z kwaśnej śmietany:
220 ml mleczka kokosowego
1 łyżka drobnego cukru

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.
2. Na małym ogniu nastawiamy rondelek, dodajemy masło i roztapiamy.
3. Ciastka rozdrabniamy blenderem, dodajemy masło i rum do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
4. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę ciasteczkową, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
5. Składniki na masę serową umieszczamy w misie, miksujemy do połączenia (nie dłużej aby nie napowietrzyć masy serowej). Gotowy ser wylewamy na ciasteczkowy spód.
6. Formę z sernikiem owijamy folią aluminiową ( od spodu w górę) i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do połowy wysokości formy sernika. pieczemy przez 10 minut
7. Obniżamy temperaturę pieczenia do 110 stopni i pieczemy przez dodatkowe 45 minut ( do uzyskania sprężystej powierzchni sernika)
8. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
9. Składniki na polewę łączymy w miseczce i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Gotową polewą smarujemy sernik.
10. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego !