• Ogród Odkryć

Sernik nowojorski na bazie rumu Havana Club




Dzisiaj rozmawiamy o Noworjorskim Serniku na bazie rumu Havana Club. Przygotuj na deser, rozkochaj nim wszystkich i prawdopodobnie powtórz przepis za kilka tygodni z okazji Wielkanocy.

Początkowo, przed przygotowaniem mój entuzjazm był dosyć ostudzony. No bo takie sernik bez dodatków, dodatkowo robiony w kąpieli wodnej. Jednak po 30 minutach pieczenia już wiedziałam... Po wyjęciu z piekarnika gotowego, idealnie gładkiego sernika zabrałam się za wisienkę na torcie - czyli kokosową polewę. Całość stworzyła jeden z moich ulubionych przepisów! Także do dzieła.

Upewnij się, że masz przygotowane kwiaty dla dodatkowej dekoracji sernika!

Zaczynamy flower power ze zdwojoną siłą!


Składniki na spód:

50 g masła, roztopionego

140 g ciastek digestive, pokruszonych

15ml rumu Havana Club


Składniki na masę serową:

900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia

250 g drobnego cukru do wypieków

3 łyżki mąki pszennej

1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

skórka otarta z jednej cytryny

1,5 łyżeczki soku z cytryny

3 duże jajka

1 żółtko

200 ml kwaśnej śmietany 18%


Polewa z kwaśnej śmietany:

220 ml mleczka kokosowego

1 łyżka drobnego cukru




Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.

2. Na małym ogniu nastawiamy rondelek, dodajemy masło i roztapiamy.

3. Ciastka rozdrabniamy blenderem, dodajemy masło i rum do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

4. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę ciasteczkową, wstawiamy do lodówki na 30 minut.


5. Składniki na masę serową umieszczamy w misie, miksujemy do połączenia (nie dłużej aby nie napowietrzyć masy serowej). Gotowy ser wylewamy na ciasteczkowy spód.

6. Formę z sernikiem owijamy folią aluminiową ( od spodu w górę) i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do połowy wysokości formy sernika. pieczemy przez 10 minut

7. Obniżamy temperaturę pieczenia do 110 stopni i pieczemy przez dodatkowe 45 minut ( do uzyskania sprężystej powierzchni sernika)

8. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

9. Składniki na polewę łączymy w miseczce i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Gotową polewą smarujemy sernik.

10. Wstawiamy do lodówki na całą noc.



Smacznego !


271 wyświetlenia