• Ogród Odkryć

Sałatka z dymionymi batatami w zalewie z whisky Ballantne's Passion



Składniki:

-1kg batatów ( możesz również użyć mieszanki swoich ulubionych)

-1½ szklanki komosy ryżowej, ugotowanej i schłodzonej

-1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona

-45ml Whisky Ballantine's Passion

-Skórka z 1 cytryny

-Mała garść liści oregano do posypania

-1 szczypiorek

-Garść świeżej pietruszki

-Sok z 1 cytryny

-Oliwa z oliwek

-Szczypta soli morskiej do smaku

-½ łyżeczki zmielonego kminku

-½ łyżeczki cynamonu

-Szczypta soli morskiej do smaku

-Pesto bazyliowe

Sposób przygotowania

Bataty

Ziemniaki pokroić w podłużne paski i ułożyć na jednej lub dwóch blachach do pieczenia, a następnie skropić odrobiną oliwy z oliwek razem z whisky .

Piec w temperaturze 180 ° C przez 1 godzinę i 30 minut, aż do ugotowania i pozłocenia.

Wyjąć z piekarnika i odstawić.

Wstępnie ugotowaną i schłodzoną komosę ryżową dodać na patelnię i mieszać na średnim ogniu.

Następnie dodać trochę oliwy z oliwek i soli morskiej, a następnie lekko mieszaj, aż komosa będzie chrupiąca, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na bok.



Dip z zielonych Ziół

Wymieszaj szczypiorek, oregano, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól morską, aż będą gładkie, a następnie odstaw na bok. Jeśli nie masz blendera, po prostu drobno posiekaj zioła i wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i solą morską.


Ułóż pieczone ziemniaki na półmisku i posyp połową chrupiącej komosy ryżowej.

Skropić zielonym dressingiem ziołowym i pesto bazyliowym

Posypać pozostałą chrupiącą komosą.

Dodaj czerwone plastry cebuli, świeże liście oregano, skórkę z cytryny, posyp solą morską i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Smacznego!

925 wyświetlenia