• Ogród Odkryć

Sałatka z brzoskwiniami w gruszkowym likierze Wyborowa Polskie Odkrycia


Dzisiejszy przepis jest pysznym połączeniem słodkich owoców pestkowych, pieprzowej rukoli, kremowej mozzarelli bawolej i chrupiących nasion. Mniam!

Pieczone brzoskwinie są pyszne, ale jeśli pogoda jest zbyt gorąca do pieczenia, świeże brzoskwinie będą równie dobrze pasować. Jeśli przygotowujesz tę sałatkę z wyprzedzeniem, dodaj oliwę z oliwek i sos tuż przed podaniem, aby rukola nie więdła.

 


Składniki:

4 duże garści rukoli

5 dużych brzoskwiń

250g mozzarelli bawolej

1 mała bazylia

35ml likieru gruszkowego Wyborowa Polskie Odkrycia

¼ szklanki nasion dyni (pepitas)

¼ szklanki nasion słonecznika

1 kg czarnego sezamu

2 oliwy z oliwek

¾ szklanki octu balsamicznego

Sól morska



Sposób przygotowania

Pokrój brzoskwinie na ćwiartki i umieść je na blasze wyłożonej papierem.

Skrop brzoskwinie likierem, a następnie włóż je do piekarnika na około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po ugotowaniu wyjąć brzoskwinie z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, aż będą ciepłe.

W małym garnku dusić ocet balsamiczny przez 10-15 minut/

Opiekacz nasiona na patelni ze szczyptą soli, do lekkiego zarumienienia, wyjmij z patelni i odłóż na bok.



Umieść rukolę w dużej misce, dodaj oliwę i wymieszaj rękami.

Rozerwij liście bazylii i dodaj je do rukoli.

Dodaj ciepłe brzoskwinie, mozzarellę bawolą i posyp nasionami.

Wlej balsamiczną redukcję i podaj.