- Ogród Odkryć
Sałatka z brzoskwiniami w gruszkowym likierze Wyborowa Polskie Odkrycia
Dzisiejszy przepis jest pysznym połączeniem słodkich owoców pestkowych, pieprzowej rukoli, kremowej mozzarelli bawolej i chrupiących nasion. Mniam!
Pieczone brzoskwinie są pyszne, ale jeśli pogoda jest zbyt gorąca do pieczenia, świeże brzoskwinie będą równie dobrze pasować. Jeśli przygotowujesz tę sałatkę z wyprzedzeniem, dodaj oliwę z oliwek i sos tuż przed podaniem, aby rukola nie więdła.

Składniki:
4 duże garści rukoli
5 dużych brzoskwiń
250g mozzarelli bawolej
1 mała bazylia
35ml likieru gruszkowego Wyborowa Polskie Odkrycia
¼ szklanki nasion dyni (pepitas)
¼ szklanki nasion słonecznika
1 kg czarnego sezamu
2 oliwy z oliwek
¾ szklanki octu balsamicznego
Sól morska

Sposób przygotowania
Pokrój brzoskwinie na ćwiartki i umieść je na blasze wyłożonej papierem.
Skrop brzoskwinie likierem, a następnie włóż je do piekarnika na około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po ugotowaniu wyjąć brzoskwinie z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, aż będą ciepłe.
W małym garnku dusić ocet balsamiczny przez 10-15 minut/
Opiekacz nasiona na patelni ze szczyptą soli, do lekkiego zarumienienia, wyjmij z patelni i odłóż na bok.

Umieść rukolę w dużej misce, dodaj oliwę i wymieszaj rękami.
Rozerwij liście bazylii i dodaj je do rukoli.
Dodaj ciepłe brzoskwinie, mozzarellę bawolą i posyp nasionami.
Wlej balsamiczną redukcję i podaj.