• Ogród Odkryć

Rumowo-migdałowe croissanty

Po weekendzie pełnym odpoczynku czas na powrót do pracy! Z wielkim entuzjazmem prezentuję Wam te rumowe wypieki. Widząc ostatnio cukiernię pełną croissant’owch słodkości od razu rozpoczęłam myślenie nad moją zmodyfikowaną wersją tego przepisu. Jedna z pierwszych koncepcji: Rum + Migdały.

Próba i… strzał w dziesiątkę.




Jeśli kiedykolwiek mieliście szansę spróbować migdałowego croissanta to wiecie, że to ogrom szczęścia w małej porcji. Jeśli jednak migdałowe croissanty nie są wam znajome to w dużym skrócie, jest to klasyczne ciasto wypełnione migdałowym wnętrzem. Są słodkie, kremowe i pyszne ponad skalę. Aby ułatwić przepis, wykorzystałam gotowe ciasto francuskie i wypełniłam przygotowanym wcześniej kremem. A ponieważ każdy zasługuje na maksymalną dawkę szczęścia, dla idealnego wykończenia croissanty posypałam dodatkowo cukrem pudrem i siekanymi migdałami. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.





Składniki:

1 porcja ciasta francuskiego

2 szklanki migdałów

1 jajko

30ml Rumu Havana Club

½ szklanki śmietany kremówki

4 łyżki miodu

½ łyżeczki aromatu migdałowego

Płatki migdałów + cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Migdały, jajko, śmietanę, miód, rum i aromat wrzucić do naczynia i zmiksować do połączenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-8mm, pokroić w trójkąty. Ciasto posmarować przegotowanym wcześniej kremem i zawinąć od najkrótszej podstawy do wierzchołka. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut.



121 wyświetlenia