• Ogród Odkryć

Powidła śliwkowe z dodatkiem likieru Wyborowa Polskie Odkrycia

Jesień już czuć w powietrzu! ! A skoro tak, to czy to już moment na myślenie o zimie? Osobiście zawsze wyprzedzam kalendarz o dwa kroki i z entuzjazmem przygotowuję się do nadchodzącej pory roku. Tak więc obok niezliczonych kombinacji dyniowych postanowiłam wziąć się za przygotowanie powideł śliwkowych. Nigdy nie byłam fanem monotonnego, długiego procesu ich przygotowania, a w tym roku sprawiło mi to nieoczekiwaną przyjemność !

Wśród wielu przepisów zamieszczonych w książkach kucharskich naszych babć, naszych własnych książkach oraz kulinarnych blogach chciałabym zaproponować coś odmiennego, czyli powidła z dodatkiem likieru. Z pewnością przydadzą się na zimowe, mroźne wieczory :)

Na początku informuję, że z 1kg śliwek otrzymamy zaledwie słoiczek powideł o pojemności 300ml.



Składniki:

- 4kg śliwek

- 500g cukru (max) opcjonalnie

- 50ml likieru Wyborowa Polskie Odkrycia Śliwka

- szczypta cynamonu


Przygotowanie:


Śliwki oczyszczamy z pestek, myjemy i wrzucamy do garnka z grubym spodem. Do garnka dodajemy niewielką ilość wody ( wystarczą 4 duże łyżki). Do śliwek dodajemy cynamon i gotujemy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, aby śliwki nie przypaliły się od spodu. Gotować przez około 5 godzin ( ja rozbiłam ten proces na 3). Kiedy konsystencja powideł jest wystarczająco gęsta ślad po przejechaniu łyżką po dnie naczynia zlewa się powoli. Kiedy proces gotowania zbliża się do końca, przygotowujemy słoiki, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 5 minut. Przed rozlaniem dodajemy 50ml likieru. Gotowe powidła ( ciągle gorące) rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane powidła nie wymagają dalszej pasteryzacji.




56 wyświetlenia