• Ogród Odkryć

Potrójnie czekoladowe muffiny z porzeczkowym likierem Wyborowa Polskie Odkrycia

Potrójne czekoladowe babeczki są niesamowicie kremowe, łatwe do zrobienia i intensywnie czekoladowe. Z wilgotnymi czekoladowymi babeczkami, czekoladowo-porzeczkowym nadzieniem i bogatym czekoladowym kremem, te babeczki to bez wątpienia jeden z najlepszych deserów czekoladowych! Dziś oczywiście w wydaniu Wielkanocnym 😊




Składniki

Na czekoladowe babeczki:

· 3 średnie jaja

· 6 łyżek jogurtu lub śmietany

· 3/4 szklanki + 1/2 łyżki (190 ml) mleka, temperatura pokojowa

· 3 łyżeczki soku z cytryny

· 3 1/3 filiżanki (400 g) maki pszennej

· 3/8 szklanki (45 g) kakao w proszku

· 3 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 7/8 szklanki (375 g) granulowanego cukru

· 1/2 łyżeczki soli

· 380g zmiękczonego niesolonego masła

· 150 g ciemnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej


Na czekoladowo-porzeczkowe nadzienie:

· 1/4 szklanki mleka

· 35 ml likieru porzeczkowego Wyborowa Polskie Odkrycia

· 1/4 szklanki (30 g) kakao w proszku

· 1/4 szklanki (50 g) granulowanego cukru

· szczypta soli

· 100 g ciemnej czekolady, posiekanej

· 1 1/2 łyżki (40 g) niesolonego masła

Na czekoladowy krem:

· 680 g zmiękczonego niesolonego masła

· 4 szklanki (480 g) pudru / cukru pudru

· 1 szklanka (120 g) proszku kakaowego

· 1/4 - 1/2 łyżeczki soli

· 30 g (300 g) ciemnej czekolady



Sposób przygotowania:

Na czekoladowe babeczki:

Podgrzej piekarnik do 180 ° C (180 ° C) i wyłóż formę do pieczenia wkładkami do pieczenia muffinek.

W małej misce wymieszaj jajka, jogurt lub śmietanę, mleko i sok z cytryny. Odłóż na bok.

Połącz razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i sól i dobrze wymieszaj.

Dodaj zmiękczone masło do suchych składników. Używając miksera stojącego z nasadką łopatkową lub miksera ręcznego z podwójnym przystawką do ubijania, dodawaj masło do suchych składników, aż uzyskasz małe kawałki wielkości grochu.

Dodaj mieszaninę mleka i jajek i ubij, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Dodaj stopioną czekoladę i ubij do uzyskania jednolitej konsystencji.

Równomiernie rozłóż ciasto w foremkach na ciasteczka - każda powinna być około w 3/4 wypełniona.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 20 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka będzie czysta.




Czekoladowo-porzeczkowe nadzienie:

W rondlu zmieszaj kakao, cukier, mleko, likier, sól i połowę posiekanej czekolady. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką mieszankę.

Zdejmij z ognia i dodaj masło oraz resztę posiekanej czekolady. Wszystko wymieszać, aż masło i czekolada się rozpłyną.

Odłożyć na bok. Sos czekoladowy będzie lekko zagęszczał się podczas chłodzenia.

Na czekoladowey krem:

W mikserze stojącym za pomocą nasadki łopatkowej lub za pomocą miksera ręcznego z podwójnymi przystawkami ubijaj masło przez 2-3 minuty, aż stanie się blade i puszyste.

Dodać cukier puder i ubijać przez kolejne 5 minut.

Dodaj kakao w proszku i sól, i ubijaj aż do równomiernego rozprowadzenia w maśle.

Dodaj stopioną (i schłodzoną) ciemną czekoladę i ubijaj aż do uzyskania bogatego, puszystego czekoladowego kremu o brązowym kolorze.

Składanie babeczek:

Użyj rdzenia do jabłek lub dyszy, odwróconej do góry, aby utworzyć otwór w środku każdej babeczki. Wypełnij go sosem czekoladowym.

Smacznego!

72 wyświetlenia