• Ogród Odkryć

Potrójnie czekoladowe ciasto z wermutem Lillet





Składniki

Na ciasto:

  • 150 g kakao

  • 600 ml wrzącej wody

  • 100ml wermutu Lillet Rose

  • 360g masła zmiękczonego

  • 600 g drobnego cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 6 jajek, temperatura pokojowa

  • 360g mąki uniwersalnej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli


Na krem

  • 250g miękkiego masła

  • 500 g cukru pudru, przesianego

  • 200g mlecznej czekolady

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

Aby zrobić ciasto czekoladowe, rozgrzej piekarnik do 180 °. Przygotuj 3 foremki o średnicy 25cm. Nasmaruj masłem i obsyp mąką.

Połącz wrzącą wodę z kakao i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do ostygnięcia.

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, odłóż na bok.

Masło i cukier wymieszać do uzyskania puszystej masy. Dodaj wanilię, a następnie jajka pojedynczo, dobrze ubijając między każdym dodatkiem.

Dodaj całą mąkę, delikatnie wymieszaj, aż się połączy. Dołożyć do schłodzonego kakao.

Podziel mieszaninę na przygotowane formy do ciasta i piecz przez 35 minut lub do momentu wyjęcia 'suchej wykałczaki'. Poluzuj krawędzie nożem. Pozostaw do ostygnięcia na 20 minut, a następnie wyjdź na ruszt, aby całkowicie ostygnąć. Każdą warstwę nasącz przygotowanym wermutem Lillet Rose.


Przygotowanie kremu


Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło ubijaj w mikserze na średnich obrotach, stopniowo dodaj cukier puder i mieszaj aż będzie lekkie i puszyste.

Dodaj czekoladę i ubijaj do połączenia. Na koniec dodaj wanilię i mleko, mieszaj aż mikstura będzie miękka, dodaj trochę dodatkowego mleka, jeśli uważasz, że krem jest zbyt gęsty

Odetnij blaty z każdego ciasta. Za pomocą noża do palet rozprowadź warstwę kremu na górnej powierzchni i dwóch dolnych warstw ciasta. Złóż trzy warstwy razem.

Rozłóż warstwę kremu na wierzchu ciasta, a następnie posmaruj boki. Resztę kremu wykorzystaj za pomocą rękawa do dekoracji. Udekoruj górę startą czekoladą.

21 wyświetlenia