• Ogród Odkryć

Pomarańczowe Ciasto z Polewą z Naturalnej Wiśni

Składniki

Ciasto pomarańczowe

· 1 szklanka niesolonego masła, zmiękczona

· 1 1/2 szklanki granulowanego cukru

· 6 jaj

· 2 filiżanki zwykłej mąki

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 1/2 łyżeczki soli morskiej

· 1/2 szklanki mleka

· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

· 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy

Polewa wiśniowa:

· 1 szklanka wody

· 1 szklanka cukru

· 1 szklanka wiśni

· 1 1/2 szklanki cukru pudru, przesiane

· 1/2 szklanki wiśni do dekoracji

· 1 łyżka krojonych migdałów, do dekoracji, opcjonalnie



Sposób przygotowania

Ciasto

1. Podgrzej piekarnik do 170 ° C . W dużej misce, przy użyciu miksera, ubij masło aż stanie się jasne i kremowe. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas mieszając, a następnie dodawaj jedno jajko na raz ubiając aż do połączenia, zanim dodasz kolejne.

2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól (suche składniki) w oddzielnej misce. W małym dzbanku ubij mleko, ekstrakt waniliowy i wodę z kwiatu pomarańczy, aż się połączą (mokre składniki).

3. Dodaj 1/3 suchych składników do mieszaniny cukier / masło / jajko i mieszaj, aż się połączą. Wlej połowę mokrych składników do mieszaniny cukier / masło / jajko i mieszaj, aż się połączą. Powtórz z kolejnymi 1/3 suchych składników. Wlać pozostałe mokre składniki do mieszaniny i mieszać, aż się połączą. Zakończ mieszając pozostałe suche składniki.

4. Wlej ciasto do przygotowanej formy. Umieścić w piekarniku i piecz przez 60 minut lub do momentu, gdy nóż wsunięty w środek bochenka wyjdzie czysty. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na dziesięć minut przed wyjęciem i pozostawieniem do całkowitego ostygnięcia .

Polewa wiśniowa

5. Doprowadzić cukier, wodę i wiśnie do wrzenia w małym rondlu. Gotuj przez dziesięć minut. Przecedzić sos przeciskając wiśnie przez sito, aby pozostały skóry (można je wyrzucić).

6. W średniej misce ubij cukier puder i 2 łyżki syropu wiśniowego, aż się połączą. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej syropu, jedną łyżeczkę na raz. Polej ciasto i udekoruj wiśniami i migdałowymi plastrami. Smacznego!

138 wyświetlenia