• Ogród Odkryć

Pink Velvet Cake

Różowe 'Insta-ciasto', czyli o co całe to zamieszanie?

Przed rozpoczęciem przygotowań przepisu do tego ciasta przeczytałam wiele opinii stwierdzających, że - oryginalnie Red Velvet, to nic innego jak tylko czekoladowy biszkopt z niezliczoną ilością czerwonych, kolorujących konserwantów. W tym miejscu rzucam sprzeciw i melduję, że ekipa Ogrodu na samą myśl przebiera nogami w oczekiwaniu. Z tymi czerwonymi konserwantami to też nie do końca tak wygląda. W oryginale czerwona barwa wynikała z reakcji pomiędzy kakao, octu winnego i sody. Kakao naturalnie zawiera antocjany, dzięki którym kakao posiada silny, czerwony pigment. Niestety obecnie proces produkcji kakao wygląda zupełnie inaczej, w wyniku którego czerwone zabarwienie jest silnie zredukowane.

Na dzisiaj przedstawiam Wam jednak małą modyfikację klasyku w wersji różowej, żeby całość smakowała jeszcze lepiej, ciasto nasączamy truskawkowym ginem Beefeater Pink!




Składniki:

2½ szklanki mąki pszennej

1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków

1 łyżka kakao

2 duże jajka

45ml Ginu Beefeater Pink

1½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki soli

30 ml różowego barwnika w płynie


Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Nastawiamy piekarnik na 180ºC . Dwie tortownice o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Do jednego naczynia dodajemy mąkę, kakao i sól i cukier. Mieszamy.

W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej, maślankę, różowy barwnik i ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy do połączenia. Do składników mokrych dosypujemy suche, mieszamy do połączenia w jednym kierunku.

Do osobnej szklanki wlewamy ocet i sodę - mieszamy. Pianę wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie tortownice. Piec przez 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i wystudzić. Ciasto nasączyć ginem.


Masa kremowa:

600g opakowania serka Philadelphia

200 g masła, w temperaturze pokojowej

1½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

15ml ginu Beefeater Pink


W misie miksujemy cukier i masło na jednolitą masę. Dodać wanilię oraz serek ( po 2 łyżki na raz i zmiksować. Do kremu dodajemy Gin, mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut.


Ciasto przekładamy grubą warstwą kremu. Opcjonalnie wierzch możemy posypać okruchami z ciasta. Przechowywać w lodówce.





165 wyświetlenia