• Ogród Odkryć

Pavlova z truskawkami i wermutem Lillet


Truskawkowa Pavlova z kremem Mascarpone – nazwanana po słynnej Rosyskiej balerinie z początków 20 wieku, symbolizowący lekkość jej ruchów. Z zewnątrz chrupiąca, w środku delikatna jak pianka marshallow. Tradycyjnie serwowana z bitą śmietaną i świeżymi owocami. A dziś w Ogrodzie Odkryć z mascarpone, truskawkami sparowane z wermutem Lillet!


Beza

6 białek

300 g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

400 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru



Beza

Białka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się otrzymać formę okręgu.

Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy na 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie pozostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.



Krem

Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

97 wyświetlenia