- Ogród Odkryć
Pancakes ze smażoną dynią i gruszkowym likierem Wyborowa Polskie Odkrycia
Na jesienne pochmurne poranki przyda się porcja słodkości. Na dzisiaj klasyk - pancake's czyli słynne amerykańskie naleśniki. Ten idealny słodki przysmak śniadaniowo-deserowy serwuję dzisiaj w wersji jesiennej, z jabłkami, dynią i cynamonem!

Składniki na pancake's:
500g maki pszennej
500ml maślanki
4 jajka(roztrzepane)
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Składniki wsypać do miski, dodać jajka i mieszać trzepaczką.
Ciasto na pancakes najlepiej odstawić na kilka godzin.
Smażyć pancakes na maśle. Przewracać , kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki.
Łączyć według uznania z dodatkami.
Składniki na smażoną dynię:
4 jabłka (kwaśne i twarde)
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
35ml likiery gruszkowego Wyborowa Polskie Odkrycia
300g pieczonej dynii
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i piec w piekarniku w 160 stopniach przez 15 minut
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Dusić przez około 10 minut pod przykryciem mieszając co 2 minuty.
3. Dynię wyjąć z piekarnika i dodać do gotujących się jabłek. dodać likier gruszkowy Wyborowa Polskie Odkrycia. Wymieszać i dusić przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Gdy mus zgęstnieje należy sprawdzić poziom słodkości, w razie potrzeby dosłodzić
4. Gorący mus włożyć do słoiczków i od razu zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu przez około 1 tydzień. Pamiętajmy, że w przypadku dłuższego przechowywania słoiczki najpierw należy wyparzyć i osuszyć słoiczki.