• Ogród Odkryć

Pancakes ze smażoną dynią i gruszkowym likierem Wyborowa Polskie Odkrycia


Na jesienne pochmurne poranki przyda się porcja słodkości. Na dzisiaj klasyk - pancake's czyli słynne amerykańskie naleśniki. Ten idealny słodki przysmak śniadaniowo-deserowy serwuję dzisiaj w wersji jesiennej, z jabłkami, dynią i cynamonem!



Składniki na pancake's:


500g maki pszennej

500ml maślanki

4 jajka(roztrzepane)

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej


Sposób przygotowania:

Składniki wsypać do miski, dodać jajka i mieszać trzepaczką.

Ciasto na pancakes najlepiej odstawić na kilka godzin.

Smażyć pancakes na maśle. Przewracać , kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki.

Łączyć według uznania z dodatkami.


Składniki na smażoną dynię:

4 jabłka (kwaśne i twarde)

4 łyżki cukru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

35ml likiery gruszkowego Wyborowa Polskie Odkrycia

300g pieczonej dynii


Sposób przygotowania:

1. Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i piec w piekarniku w 160 stopniach przez 15 minut

2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Dusić przez około 10 minut pod przykryciem mieszając co 2 minuty.

3. Dynię wyjąć z piekarnika i dodać do gotujących się jabłek. dodać likier gruszkowy Wyborowa Polskie Odkrycia. Wymieszać i dusić przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Gdy mus zgęstnieje należy sprawdzić poziom słodkości, w razie potrzeby dosłodzić

4. Gorący mus włożyć do słoiczków i od razu zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu przez około 1 tydzień. Pamiętajmy, że w przypadku dłuższego przechowywania słoiczki najpierw należy wyparzyć i osuszyć słoiczki.


182 wyświetlenia