• Ogród Odkryć

Pancakes z bakaliami

Mamy już kalendarzową wiosnę, a razem z nią powoli wracają cieplejsze, słoneczne dni. W związku z tym czas porzucić chłodne, zimowe kolory, rozgrzewające drinki i dodać temu miejscu trochę kolorów !

Pancake'i wszyscy znamy i pewnej części kochamy. W książkach kucharskich, na blogach kulinarnych czy programach telewizyjnych możemy znaleźć, wydawałoby się , niekończącą listę propozycji podania amerykańskiego naleśnika na naszym stole. Poniższy przepis jest natomiast moją interpretacją idealnego połączenia pancake'a z dodatkami - minimalistycznie, bez nadmiaru kremów czy innych słodkości, wystarczy łyżka syropu klonowego, kilka różnorodnych owoców, garść orzechów i prawdziwa uczta smaków gotowa!


Składniki:

500g maki pszennej

500ml maślanki

4 jajka(roztrzepane)

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki(według uznania):

Czekolada

Bakalie

Syrop klonowy

Owoce sezonowe







Sposób przygotowania:

Składniki wsypać do miski, dodać jajka i mieszać trzepaczką.

Ciasto na pancakes najlepiej odstawić na kilka godzin.

Smażyć pancakes na maśle. Przewracać , kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki.

Łączyć według uznania z dodatkami.





63 wyświetlenia