- Ogród Odkryć
Pancakes z bakaliami
Mamy już kalendarzową wiosnę, a razem z nią powoli wracają cieplejsze, słoneczne dni. W związku z tym czas porzucić chłodne, zimowe kolory, rozgrzewające drinki i dodać temu miejscu trochę kolorów !
Pancake'i wszyscy znamy i pewnej części kochamy. W książkach kucharskich, na blogach kulinarnych czy programach telewizyjnych możemy znaleźć, wydawałoby się , niekończącą listę propozycji podania amerykańskiego naleśnika na naszym stole. Poniższy przepis jest natomiast moją interpretacją idealnego połączenia pancake'a z dodatkami - minimalistycznie, bez nadmiaru kremów czy innych słodkości, wystarczy łyżka syropu klonowego, kilka różnorodnych owoców, garść orzechów i prawdziwa uczta smaków gotowa!

Składniki:
500g maki pszennej
500ml maślanki
4 jajka(roztrzepane)
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki(według uznania):
Czekolada
Bakalie
Syrop klonowy
Owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Składniki wsypać do miski, dodać jajka i mieszać trzepaczką.
Ciasto na pancakes najlepiej odstawić na kilka godzin.
Smażyć pancakes na maśle. Przewracać , kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki.
Łączyć według uznania z dodatkami.
