• Ogród Odkryć

Owocowe ciasto z marcepanem


Składniki na ciasto owocowe:

· 400g mieszanych suszonych owoców

· 125g masła w temperaturze pokojowej

· 3 duże jajka

· 60 ml mleka

· 1 zaokrąglona łyżka stołowa (30 ml) dżemu (dowolny smak)

· 125g miękkiego brązowego cukru (ciemnego lub jasnego)

· 250g maki uniwersalnej

· 2 łyżeczki (10 ml) mieszanki przypraw

PRZYGOTOWANIE:

Ustaw piekarnik na 150 ° C ( oznaczenie gazowe 3)

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieść wszystkie składniki oprócz owoców w dużej misce (lub mikserze / robocie kuchennym) - masło, jajka, mleko, dżem, cukier, mąka, przyprawa

2. Wymieszaj do połączenia – ok 3 minuty, postaraj się jednak nie napowietrzać masy

3. Dodaj suszone owoce i zamieszaj ręcznie.

4. Ostrożnie przełóż ciasto do formy i użyj noża, aby delikatnie wyrównać górę mieszanki.

5. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut i testuj wykałaczką. Kiedy wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe. Jeśli nie, powtórz po 10 minutach. Możesz potrzebować do 1 godziny 45 minut

6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut

7. Po schłodzeniu przechowywać w szczelnym pudełku. (Możesz pozostawić w formie do momentu podania ciasta)

Lukier marcepanowy

· 500g Oryginalnego białego marcepanu

· 30ml rumu Havana Club

· Dżem morelowy

· Cukier puder

· Szpachla

· Wałek do ciasta

· Ostry nóż



1.Dwie łyżki dżemu morelowego wyłóż na patelnię i dodaj rum. W zależności od wielkości ciasta możesz potrzebować nieco więcej dodatku morelowego. Dodaj trochę wody do dżemu z rumem, dla rozrzedzenia, następnie powoli doprowadzaj do wrzenia. Przełóż dżem z rumem przez sito, a następnie odłóż na bok, aby ostygł.

2. Weź ciasto i umieść je na desce. Jeśli Twoje ciasto ma nieco wypukły wierzch, zetnij aby uzyskać płaską powierzchnię. Jeśli istnieją obszary, które są nieco nierówne, możesz je wygładzić, wprowadzając marcepan w luki.

3. Weź nóż nałóż cienką, równomierną warstwę schłodzonego dżemu morelowego na całe ciasto. Pomoże to marcepanowi bezpiecznie przylgnąć do ciasta.

4. Posyp deskę lub blat do wyrabiania ciasta cukrem pudrem, a następnie weź marcepan i ugniataj, aż będzie przyjemny i giętki. Gdypoczujesz, że marcepan uzyskuje odpowiednia konystencję, zacznij go rozwijać zdecydowanym, ale delikatnym naciskiem. Nie spiesz się na tym etapie ponieważ chcesz, aby marcepan był gładki i miał jednolitą grubość. Wałkuj do czasu aż uzyskasz wystarczająco duży okrąg, aby pokryć ciasto.

5. Weź wałek do ciasta i złóż marcepan na nim, a następnie unieś i przetocz go do wierzchu ciasta.

6. Delikatnie wygładź marcepan rękami, upewniając się, że wszystkie zagniecenia i bąbelki są wygładzone. Uważaj aby nie rozerwać marcepanu.

7. Po rozłożeniu, odetnij nadmiar warstwy. Ponieważ marcepan jest plastyczny, nierówne krawędzie możesz wygładzić palcami.

8. Aby uzyskać idealne, polerowane wykończenie, weź ciasto gładsze i poleruj powierzchnię.

100 wyświetlenia