- Ogród Odkryć
Nachosy z kurczakiem duszonym w whisky Ballantine's Brasil
Kto ma ochotę na wyjątkowe nachosy przed weekendem?
Połowa tygodnia już za nami co oznacza, że możemy pozwolić sobie na małą przyjemność. Ale za to w końcu odłożyłam na bok moje ulubione desery i wzięłam się za coś wytrawnego. Jest to bardziej propozycja przekąski ale za to najwyższych lotów ! Będzie egzotycznie, będzie pikantnie, a to wszystko nasycone whisky Ballantine's Brasil. Czy może być lepiej?

SKŁADNIKI
· 2 łyżeczki oliwy z oliwek
· 1 pierś z kurczaka
· 2 ząbki czosnku
· 1-2 papryczki chilli, obrane z pestek
· 2 łyżeczki papryki marynowanej
· 1 łyżeczka miodu
· Sól
· 75ml Whisky Ballantine’s Brasil
· 1 paczka nachosów
· 250g utartego sera cheddar
· 3 łyżki sosu enchilada
Sos Awokado Salsa
· 1 awokado
· 1 papryczka jalapeño marynowana
· Sok z 1 limonki
· ¼ filiżanki posiekanej kolendry
· sól
1. W głębokiej misie połącz pokrojonego drobno kurczaka, oliwę z oliwek, czosnek, papryczki chilli, miód, paprykę marynowaną i sól i wymieszaj
2. Na patelnię nalej oliwę, podgrzej na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i zapiecz z obu stron – ok 3-4 minut na stronę. Zmniejsz ogień do zera, dodaj whisky Ballantine’s Brasil oraz sos enchilada i duś pod przykryciem przez 20 minut.
3. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, na spód wysyp nachosy, przykryj kurczakiem i posyp startym serem. Piecz przez 10 minut do rozpuszczenia sera w piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos awokado salsa łącząc ze sobą wszystkie składniki.
4. Wyjęte z piekarnika nachosy polej sosem Salsa
Smacznego! :)