• Ogród Odkryć

Nachosy z kurczakiem duszonym w whisky Ballantine's Brasil

Kto ma ochotę na wyjątkowe nachosy przed weekendem?

Połowa tygodnia już za nami co oznacza, że możemy pozwolić sobie na małą przyjemność. Ale za to w końcu odłożyłam na bok moje ulubione desery i wzięłam się za coś wytrawnego. Jest to bardziej propozycja przekąski ale za to najwyższych lotów ! Będzie egzotycznie, będzie pikantnie, a to wszystko nasycone whisky Ballantine's Brasil. Czy może być lepiej?




SKŁADNIKI

· 2 łyżeczki oliwy z oliwek

· 1 pierś z kurczaka

· 2 ząbki czosnku

· 1-2 papryczki chilli, obrane z pestek

· 2 łyżeczki papryki marynowanej

· 1 łyżeczka miodu

· Sól

· 75ml Whisky Ballantine’s Brasil

· 1 paczka nachosów

· 250g utartego sera cheddar

· 3 łyżki sosu enchilada


Sos Awokado Salsa

· 1 awokado

· 1 papryczka jalapeño marynowana

· Sok z 1 limonki

· ¼ filiżanki posiekanej kolendry

· sól


1. W głębokiej misie połącz pokrojonego drobno kurczaka, oliwę z oliwek, czosnek, papryczki chilli, miód, paprykę marynowaną i sól i wymieszaj

2. Na patelnię nalej oliwę, podgrzej na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i zapiecz z obu stron – ok 3-4 minut na stronę. Zmniejsz ogień do zera, dodaj whisky Ballantine’s Brasil oraz sos enchilada i duś pod przykryciem przez 20 minut.

3. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, na spód wysyp nachosy, przykryj kurczakiem i posyp startym serem. Piecz przez 10 minut do rozpuszczenia sera w piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos awokado salsa łącząc ze sobą wszystkie składniki.

4. Wyjęte z piekarnika nachosy polej sosem Salsa


Smacznego! :)


327 wyświetlenia