• Ogród Odkryć

Mus czekoladowy z żelem wiśniowym

Moja natura łakomczucha stale popycha mnie do tworzenia coraz to nowszych eksperymentów deserowych. Chociaż w mojej głowie stale króluje idea odstawienia słodyczy, to póki co pozostaje tylko ideą :) Ale w życiu chodzi przecież o balans, tak więc skoro już pozwalamy sobie na słodkie przyjemności to zamiast na ilość, postawmy na jakość. Poniżej przepis na jeden z deserów, w moim odczuciu, bardzo zimowych, tak więc idąc tropem poprzednio zaproponowanego drinka ponownie zgłębiam zimowe łączenia wiśniowego likieru Wyborowa Polskie Odkrycia z czekoladą. Smacznego !




Składniki:


6 jaj

340g gorzkiej czekolady 80%+

200g masła

200ml mleka

300g cukru

40ml wódki Wyborowej o smaku wiśni

500g wiśni bez pestek

50ml czerwonego wina

100ml śmietany 36%

szczypta soli

40ml wody


1. Przygotowanie musu czekoladowego:

Utrzeć żółtka(6szt) z cukrem(100g) na parze(uważać, żeby żółtka się nie ścieły) dodać mleko(200g), mieszać przez 2 minuty.

Do mleka z żółtkami dodać czekoladę(300g) i masło(150g).Odstawić do wystudzenia.

W oddzielnym naczyniu ubić białka(6szt.) na sztywną pianę.

Gdy masa czekoladowa wystygnie, dodać ubite białka.

Odstawić do lodówki na kilka godzin.



2. Przygotowanie karmelu.

W garnku rozpuścić cukier (100g). Karmelizować do momentu utworzenia się karmelu, potem dodać 50g masła.

Mieszać na średnim ogniu do momentu połączenia się masy.

Dodać śmietany 36%(100 ml). Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodać szczyptę soli i odstawić do wystudzenia.


3. Przygotowanie żelu wiśniowego.

Przygotować karmel z 30 g cukru. Dodać wiśnie (500g) i wódkę wiśniową (40ml) oraz czerwone wino (50ml).

Całość miksować na gładką masę. Na wolnym ogniu redukować całość do momentu utworzenia się żelu i odstawić do wystudzenia.


4.Przygotowanie kamyczków czekoladowych.

Wodę(40 ml) i cuker(75ml) włożyć do małego rondelka. Gotować na wolnym ogniu do uzyskania syropu(okolo 120 stopni).

Dodać czekoladę(40g) energicznie mieszając.

Przełożyć do zimnego naczynia. Odstawić do wystudzenia.


5. Całość złożyć wedle uznania.













38 wyświetlenia