• Ogród Odkryć

Mrożona beza z malinami i kokosem



Składniki:

Na bezę:

  • 4 duże białka jaj

  • 200 g (7 uncji) cukru pudru

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do wypełnienienia:

  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego lub pół strąka wanilii

  • 300 ml śmietany kremówki

  • 45ml rumu Malibu

  • 2 łyżki stołowe cukru pudru

  • 25 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych

  • 150 g malin (świeże lub mrożone)

Na wierzch:

  • 75 g malin, świeże lub mrożone

  • 2-3 łyżki cukru pudru

  • Polewa z białej czekolady

 

Kierunki

Rozgrzej piekarnik do 160 ° C . Wyłóż płytką formę do pieczenia o wymiarach 33 cm x 23 cm papierem pergaminowym.


Białka oddziel od zółtek, wbij do dużej miski i ubij, aż będą sztywne, ale nie wyschnięte. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj mąkę kukurydzianą i sok z cytryny, i mieszaj do połączenia.


Umieść bezę w przygotowanej formie i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 minut, aż powstanie lekka złota skorupa. Pozostaw do ostygnięcia (w formie) na 5 minut. Przygotuj kawałek papieru do pieczenia nieco większy od Twojej formy i lekko posyp cukrem pudrem, a następnie odwróć bezę na papier. Lekko posyp cukrem pudrem prostokąt papieru tłuszczoodpornego nieco większy od formy do pieczenia, a następnie odwróć bezy na papierze. Usuń formę, pozostawiając papier na wierzchu bezy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.


Kremówkę ubij delikatnie aby nie straciła spreżystości. Zmieszaj 75 g malin w robocie kuchennym z cukrem pudrem i rumem, aż do uzyskania gładkiej konsytencji. Przelej przez sitko aby pozbyć się pestek malin.


Zdjemij papier z bezy, a następnie równomiernie rozprowadź krem. Zalej kremem malinowo-kokosowych. Posyp orzechami laskowymi, polewą z białej czekolady oraz malinami.


Włóż do zamrażalnika na minimum 3h.

928 wyświetlenia