- Ogród Odkryć
Mrożona beza z malinami i kokosem

Składniki:
Na bezę:
4 duże białka jaj
200 g (7 uncji) cukru pudru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
Do wypełnienienia:
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego lub pół strąka wanilii
300 ml śmietany kremówki
45ml rumu Malibu
2 łyżki stołowe cukru pudru
25 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
150 g malin (świeże lub mrożone)
Na wierzch:
75 g malin, świeże lub mrożone
2-3 łyżki cukru pudru
Polewa z białej czekolady
Kierunki
Rozgrzej piekarnik do 160 ° C . Wyłóż płytką formę do pieczenia o wymiarach 33 cm x 23 cm papierem pergaminowym.
Białka oddziel od zółtek, wbij do dużej miski i ubij, aż będą sztywne, ale nie wyschnięte. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj mąkę kukurydzianą i sok z cytryny, i mieszaj do połączenia.
Umieść bezę w przygotowanej formie i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 minut, aż powstanie lekka złota skorupa. Pozostaw do ostygnięcia (w formie) na 5 minut. Przygotuj kawałek papieru do pieczenia nieco większy od Twojej formy i lekko posyp cukrem pudrem, a następnie odwróć bezę na papier. Lekko posyp cukrem pudrem prostokąt papieru tłuszczoodpornego nieco większy od formy do pieczenia, a następnie odwróć bezy na papierze. Usuń formę, pozostawiając papier na wierzchu bezy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Kremówkę ubij delikatnie aby nie straciła spreżystości. Zmieszaj 75 g malin w robocie kuchennym z cukrem pudrem i rumem, aż do uzyskania gładkiej konsytencji. Przelej przez sitko aby pozbyć się pestek malin.
Zdjemij papier z bezy, a następnie równomiernie rozprowadź krem. Zalej kremem malinowo-kokosowych. Posyp orzechami laskowymi, polewą z białej czekolady oraz malinami.
Włóż do zamrażalnika na minimum 3h.