• Ogród Odkryć

Malinowe donughty z Ginem Beefeater Pink



Składniki:

  • 240 ml mleka roślinnego ( w tym przypadku użyłam migdałowego)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 150 g drobnego cukru

  • 60 g oleju kokosowego stopionego i schłodzonego

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 150 g bezglutenowej mąki owsianej

  • 80 g mąki uniwersalnej

  • 25 g mąki ziemniaczanej

  • 15 g proszku z mrożonych malin

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki soli

Lukier Malinowy:

  • 125 g malin świeżych lub mrożonych

  • 190 g cukru pudru

  • 30 ml różowego Ginu Beefeater

  • 1 łyżka płatków róż opcjonalnie

Instrukcje

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C

Wlej mleko i sok z cytryny do dużej miski i wymieszaj. Pozostaw na pięć minut, aby mleko się zakwasiło.

Ubij cukier, olej kokosowy, jajka i ekstrakt waniliowy i odłóż na chwilę.

Przesiej mąkę owsianą, mąkę uniwersalną , mąkę ziemniaczaną, proszek malinowy, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski do mieszania, mieszając aby połączyć.

Zrób 'studnię' pośrodku suchych składników, a następnie wlej do niej mokre składniki, a następnie połącz ciasto używając drewnianej łyżki. Ubijaj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i pogrubione. Przygotuj formę do pieczenia pączków.

Ostrożnie wlej ciasto do każdego pierścienia pączka w formie, wypełniając do około trzech czwartych. Piecz przez 8 minut.

Wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut, aby pączki się osiadły, a następnie delikatnie wyjmij je z puszki, aby ostygły na stojaku chłodzącym.

Umyj puszkę i ułóż drugą partię i postępuj wg. poprzednich kroków

Lukier Malinowy

Umieść maliny w rondlu średniej wielkości i delikatnie podgrzewaj, aż maliny rozpadną się na miąższ.



Przesiej miąższ malinowy, odrzucając nasiona. Dodaj Gin. Wymieszaj przecier malinowy z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty lukier i nałóż na schłodzone pączki. Pozostaw lukier na co najmniej godzinę i udekoruj płatkami róż, jeśli chcesz.

100 wyświetlenia