- Ogród Odkryć
Malinowe donughty z Ginem Beefeater Pink

Składniki:
240 ml mleka roślinnego ( w tym przypadku użyłam migdałowego)
2 łyżki soku z cytryny
150 g drobnego cukru
60 g oleju kokosowego stopionego i schłodzonego
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g bezglutenowej mąki owsianej
80 g mąki uniwersalnej
25 g mąki ziemniaczanej
15 g proszku z mrożonych malin
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Lukier Malinowy:
125 g malin świeżych lub mrożonych
190 g cukru pudru
30 ml różowego Ginu Beefeater
1 łyżka płatków róż opcjonalnie
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C
Wlej mleko i sok z cytryny do dużej miski i wymieszaj. Pozostaw na pięć minut, aby mleko się zakwasiło.
Ubij cukier, olej kokosowy, jajka i ekstrakt waniliowy i odłóż na chwilę.
Przesiej mąkę owsianą, mąkę uniwersalną , mąkę ziemniaczaną, proszek malinowy, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski do mieszania, mieszając aby połączyć.
Zrób 'studnię' pośrodku suchych składników, a następnie wlej do niej mokre składniki, a następnie połącz ciasto używając drewnianej łyżki. Ubijaj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i pogrubione. Przygotuj formę do pieczenia pączków.
Ostrożnie wlej ciasto do każdego pierścienia pączka w formie, wypełniając do około trzech czwartych. Piecz przez 8 minut.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut, aby pączki się osiadły, a następnie delikatnie wyjmij je z puszki, aby ostygły na stojaku chłodzącym.
Umyj puszkę i ułóż drugą partię i postępuj wg. poprzednich kroków
Lukier Malinowy
Umieść maliny w rondlu średniej wielkości i delikatnie podgrzewaj, aż maliny rozpadną się na miąższ.

Przesiej miąższ malinowy, odrzucając nasiona. Dodaj Gin. Wymieszaj przecier malinowy z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty lukier i nałóż na schłodzone pączki. Pozostaw lukier na co najmniej godzinę i udekoruj płatkami róż, jeśli chcesz.