• Ogród Odkryć

Makrela z wódką Wyborowa Polskie Odkrycia Agrest

Moja druga propozycja kulinarna skupia się na poszukiwaniu unikatowych, świeżych smaków. Sięgając po nowy na rynku likier Wyborowa Polskie Odkrycia o smaku Agrestu,

spędziłam kilka godzin parując go z najróżniejszymi wariantami smakowymi. Ostatecznie wyszłam z pomysłem połączenia słodko-kwaśnego agrestu ze świeżymi cytrusami, które występują w parze z kremową makrelą. Reakcja znajomych, którzy zawsze idą na pierwszy ogień przy próbach moich kulinarnych eksperymentów, przyjęli propozycję z entuzjazmem. Mam wielkie nadzieje, że nie inaczej będzie z Wami :)



Składniki:

200g makreli

1/2 awokado

1/3 papryki czerwonej

1/3 papryki żółtej

1/3 papryki zielonej

50ml wódki Wyborowej o smaku agrestu

1szt świeża kolendra

1/2 kalarepy

100g białej rzepy

1szt limonki

1szt cytryny

50g świeżego szpinaku baby

1szt pomarańczy

1szt grejpfruta

sól

pieprz


1. Przygotowanie masy z makrelą


Do miseczki włożyć pokrojone w kosteczkę papryki w trzech kolorach, makrelę, awokado, posiekane listki kolendry.

Dodać skórkę z cytryny oraz wódkę Wyborową o smaku agrestu.

Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać.


2. Przygotowanie sałatki

Do miseczki dodać drobno pokrojoną kalarepę i białą rzepę.

Dodać sok z limonki i świeży szpinak. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.


3. Obrać ze skóry pomarańcz oraz grejpfrut i wykroić fileciki obrane z błonki.


4. Danie ułożyć według uznania





52 wyświetlenia