• Ogród Odkryć

Limonkowo-gruszkowa poszetka z liśćmi limonki i orzechowym crumble



SKŁADNIKI

  • 2 1/4 filiżanek ciężkiej śmietany

  • 3/4 szklanki cukru granulowanego

  • 8 świeżych liści curry

  • pestki z jednej gałązki świeżej wanilii

  • 15 ml likieru Wyborowa Polskie Odkrycia Gruszka

  • 5 łyżek soku z limonki

  • Granola orzechowa orzechowe, przepis poniżej

  • Liście limonki, smażone, do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

KROK 1

W średnim rondlu zagotuj śmietanę i cukier na średnim ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru (około 2 minuty). Usuń z ognia i dodaj drobno pokrojone liście curry. Schłódź przez 12 minut.

KROK 2

Liście curry usuń łyżką cedzakową, następnie przywróć krem do wrzenia, ciągle mieszając przez 3 minuty, dostosowując ciepło w razie potrzeby, aby zapobiec przegotowaniu.

KROK 3

Zdejmij z ognia, a następnie wymieszaj sok z limonki razem z pestkami wanilii oraz likierem i schłódź przez 10 minut.

KROK 4

Wymieszaj ponownie i podziel mieszaninę między 4 małe szklanki. Przykryj i schłódź do zgęstnienia, co najmniej 4 godziny lub przez noc.

KROK 5

Aby serwować, nabierz 2 łyżki granoli i udekoruj smażonymi liśćmi limonki.



Granola Orzechowa

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

  • 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru

  • 3 łyżki niesolonego masła

  • 1/2 lyżeczki soli


Sposób przygotowania

KROK 1

Orzeszki ziemne posiekaj blenderem. Dodaj do miski z mąką, cukrem, masłem i solą, a następnie wcieraj, aż całe masło pokryje się mąką.

KROK 2

Dodaj mieszaninę na patelnię na średnim ogniu i smaż na małym ogniu bez mieszania przez 4 minuty, aby zacząć rumienić kruszonkę. Mieszaj, a następnie podsmaż, mieszając od czasu do czasu do złotego koloru, około 4 minuty. Przenieś na szalkę, aby całkowicie ostygła. (Nie będzie chrupiący, dopóki nie ostygnie.)