- Ogród Odkryć
Limonkowo-gruszkowa poszetka z liśćmi limonki i orzechowym crumble

SKŁADNIKI
2 1/4 filiżanek ciężkiej śmietany
3/4 szklanki cukru granulowanego
8 świeżych liści curry
pestki z jednej gałązki świeżej wanilii
15 ml likieru Wyborowa Polskie Odkrycia Gruszka
5 łyżek soku z limonki
Granola orzechowa orzechowe, przepis poniżej
Liście limonki, smażone, do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
KROK 1
W średnim rondlu zagotuj śmietanę i cukier na średnim ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru (około 2 minuty). Usuń z ognia i dodaj drobno pokrojone liście curry. Schłódź przez 12 minut.
KROK 2
Liście curry usuń łyżką cedzakową, następnie przywróć krem do wrzenia, ciągle mieszając przez 3 minuty, dostosowując ciepło w razie potrzeby, aby zapobiec przegotowaniu.
KROK 3
Zdejmij z ognia, a następnie wymieszaj sok z limonki razem z pestkami wanilii oraz likierem i schłódź przez 10 minut.
KROK 4
Wymieszaj ponownie i podziel mieszaninę między 4 małe szklanki. Przykryj i schłódź do zgęstnienia, co najmniej 4 godziny lub przez noc.
KROK 5
Aby serwować, nabierz 2 łyżki granoli i udekoruj smażonymi liśćmi limonki.

Granola Orzechowa
SKŁADNIKI
1/2 szklanki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
3 łyżki niesolonego masła
1/2 lyżeczki soli
Sposób przygotowania
KROK 1
Orzeszki ziemne posiekaj blenderem. Dodaj do miski z mąką, cukrem, masłem i solą, a następnie wcieraj, aż całe masło pokryje się mąką.
KROK 2
Dodaj mieszaninę na patelnię na średnim ogniu i smaż na małym ogniu bez mieszania przez 4 minuty, aby zacząć rumienić kruszonkę. Mieszaj, a następnie podsmaż, mieszając od czasu do czasu do złotego koloru, około 4 minuty. Przenieś na szalkę, aby całkowicie ostygła. (Nie będzie chrupiący, dopóki nie ostygnie.)