• Ogród Odkryć

Kurczak z sosem szalotkowym i #wyborowapolskieodkrycia

Tak duża ilość wolnego czasu podczas weekendu majówkowego pozwoliła mi na wielogodzinne poszukiwania inspiracji oraz eksperymenty w kuchni jak i na barze !

Poniżej efekt jednego z nich !

Przygotowanie Kurczaka

-150 g Piersi z kurczaka

- Jogurt naturalny

- Sól (do smaku)

- Pieprz (do smaku)

Pierś z kurczaka marynujemy w jogurcie naturalnym,soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h.

Grillujemy z każdej strony 2-4 min.

Przygotowanie Sosu szalotkowego


- 10 szt. szalotek

- Oliwa

- 1 Ząbek czosnku

- 1l Śmietana 36%

- Sól (do smaku)

- Pieprz (do smaku)

- 100 ml Białego winna

- 50 ml Wódki wyborowej śliwkowej.


Szalotki obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulki.

Gdy złapią brązowego koloru dodajemy czosnek, winno,wódkę śliwkową.

Gdy alkohol zostanie odparowany dodajemy śmietankę, sól i pieprz.

Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Za pomocą blendera miksujemy sos na gładka masę.

Przygotowanie Pure śliwkowe

- 400 g fioletowych ziemniaków

- 70 g powideł śliwkowych

- 40 g masła

- 40 ml śmietanki 36%

- Sól (do smaku)

- Pieprz (do smaku)

Obrać ziemniaki. Umyć i zalać wodą. Osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Utłuc na pure.Dodać masło, śmietankę, sól i pieprz. Na koniec dodać powidła śliwkowe i przetrzeć przez sito.Pure powinno mieć kremową konsystencję. 

-100 g Boczek

-50 g Kapusta pekińska


Boczek przesmażamy razem z kapustą pekińską.Wszystkie składniki układamy według uznania i dekorujemy kiełkami

73 wyświetlenia