- Ogród Odkryć
Kurczak z sosem szalotkowym i #wyborowapolskieodkrycia
Tak duża ilość wolnego czasu podczas weekendu majówkowego pozwoliła mi na wielogodzinne poszukiwania inspiracji oraz eksperymenty w kuchni jak i na barze !
Poniżej efekt jednego z nich !

Przygotowanie Kurczaka
-150 g Piersi z kurczaka
- Jogurt naturalny
- Sól (do smaku)
- Pieprz (do smaku)
Pierś z kurczaka marynujemy w jogurcie naturalnym,soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Grillujemy z każdej strony 2-4 min.
Przygotowanie Sosu szalotkowego
- 10 szt. szalotek
- Oliwa
- 1 Ząbek czosnku
- 1l Śmietana 36%
- Sól (do smaku)
- Pieprz (do smaku)
- 100 ml Białego winna
- 50 ml Wódki wyborowej śliwkowej.
Szalotki obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulki.
Gdy złapią brązowego koloru dodajemy czosnek, winno,wódkę śliwkową.
Gdy alkohol zostanie odparowany dodajemy śmietankę, sól i pieprz.
Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Za pomocą blendera miksujemy sos na gładka masę.
Przygotowanie Pure śliwkowe
- 400 g fioletowych ziemniaków
- 70 g powideł śliwkowych
- 40 g masła
- 40 ml śmietanki 36%
- Sól (do smaku)
- Pieprz (do smaku)
Obrać ziemniaki. Umyć i zalać wodą. Osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Utłuc na pure.Dodać masło, śmietankę, sól i pieprz. Na koniec dodać powidła śliwkowe i przetrzeć przez sito.Pure powinno mieć kremową konsystencję.
-100 g Boczek
-50 g Kapusta pekińska
Boczek przesmażamy razem z kapustą pekińską.Wszystkie składniki układamy według uznania i dekorujemy kiełkami