• Ogród Odkryć

Kremowy sernik z polewą na bazie whisky Ballantine's Passion

Dzisiaj rozmawiamy o kremowym serniku z dodatkiem whisky Ballantine's Passion. Przygotuj na deser i rozkochaj nim wszystkich:

Składniki na spód:

  • 50 g masła, roztopionego

  • 140 g ciastek digestive, pokruszonych

Składniki na masę serową:

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia

  • 250 g drobnego cukru do wypieków

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

  • 3 duże jajka

  • 1 żółtko

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

Polewa z whisky:

  • 1 szklanka (200 g) granulowanego cukru

  • 6 łyżek masła solonego (90 g), pokrojone w temperaturze pokojowej na 6 kawałków

  • 1/2 szklanki (120 ml) śmietanny kremówki

  • 50ml whisky Ballantine's Passion

  • 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.

2. Na małym ogniu nastawiamy rondelek, dodajemy masło i roztapiamy.

3. Ciastka rozdrabniamy blenderem, dodajemy masło i rum do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

4. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę ciasteczkową, wstawiamy do lodówki na 30 minut.

5. Składniki na masę serową umieszczamy w misie, miksujemy do połączenia (nie dłużej aby nie napowietrzyć masy serowej). Gotowy ser wylewamy na ciasteczkowy spód.

6. Formę z sernikiem owijamy folią aluminiową ( od spodu w górę) i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do połowy wysokości formy sernika. pieczemy przez 10 minut

7. Obniżamy temperaturę pieczenia do 110 stopni i pieczemy przez dodatkowe 45 minut ( do uzyskania sprężystej powierzchni sernika)

8. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

9. Przygotowanie polewy: Cukier podgrzej w rondlu na średnim ogniu, stale mieszając silikonową szpachelką lub drewnianą łyżką o wysokiej odporności na ciepło. Cukier będzie tworzyć grudki i ostatecznie stopi się w gęstą brązową, bursztynową ciecz podczas dalszego mieszania. (Uważaj, aby nie przypalić )

Po całkowitym stopieniu cukru natychmiast dodaj masło. .

Mieszaj masło w karmelu, aż do całkowitego stopienia, około 2 minut. Jeśli zauważysz oddzielanie się masła od cukru, zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj, aby ponownie je połączyć.

Bardzo powoli dodaj 1/2 szklanki gęstej śmietany podczas mieszania. Ponieważ ciężka śmietana jest chłodniejsza niż karmel, po dodaniu w karmelu szybko zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Pozostaw mieszaninę do wrzenia przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia i dodaj jedną łyżeczkę soli. Odczekaj 5 minut, a następnie dodaj whiksy i wymieszaj do połączenia. Odczekaj do ostygnięcia a następnie polej sernik karmelem.

10. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

281 wyświetlenia