• Ogród Odkryć

Krem z gruszką i pietruszką

Ciągle nie mogę się nacieszyć piękną wiosenną aurą. Pomysły wpadają do głowy jeden za drugim. Pełna motywacja do działania, oraz lodówka pełna sezonowych owoców i warzyw! Dzisiejszy przepis, dla odmiany, nie połączył się z żadnym alkoholem, jednak wykorzystał gruszkową propozycję likieru #wyborowapolskieodkrycia.

Składnikiem głównym przepisu jest korzeń pietruszki. Warto w tym miejscu wspomnieć o jego właściwościach, które w zestawieniu z nacią pietruszki, często schodzą na margines.

W korzeniach pietruszki znajdują się m.in flawonoidy: przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami, substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne. Jednak korzeń pietruszki (a także jej owoce i nasiona) największym zainteresowaniem cieszy się ze względu na olejek eteryczny, który zawiera dwie substancje psychoaktywne o nazwie apiol i mirystycyna.

Co ciekawe Mirystycyna daje efekty podobne do tych, które pojawiają się po zażyciu marihuany - suchość w ustach, euforię, wzmożoną wesołość. W korzeniu pietruszki jest jej niewiele, ponieważ zawartość olejku w korzeniu wynosi zaledwie 0,3-0,5 proc.

Drugim dodatkiem jest gruszka, przełamuje wyraźny smak pietruszki, dodaje słodyczy i lekkości.

Do kremu polecam dorzucić kilka płatków migdałów czy pestek słonecznika.

Smacznego!

Składniki:

- 500 g Korzeni pietruszki

- Gruszka 1 szt.

- Świeży tymianek

- Bulion warzywny

- 200 ml śmietanki 36%

- Oliwa

- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

- 20 g migdałów

Przygotowanie kremu


Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 10 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie. Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać śmietankę i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej śmietanki. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

66 wyświetlenia