- Ogród Odkryć
Kokosowo-bananowe Cream Pie Parfais z dodatkiem Whisky Ballantine's Passion

4 żółtka
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego
1/2 szklanki jasnobrązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki solonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka drobno pokruszonych haerbatników
1 filiżanka rozdrobnionego kokosa
6 łyżek solonego masła, stopione
3 łyżki miodu
4 banany w plasterkach
1 1/4 filiżanki smietany 36%
Stopiona czekolada do polewania
1. W dużym garnku wymieszaj żółtka i mąkę kukurydzianą aż do całkowitego połączenia. Dodaj brązowy cukier, mleko kokosowe i sól. Ustaw garnek na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i osiagnie kremowo-budyniowa konsystencje (około 8-10 minut). Usuń z ognia. Wymieszaj wanilię i masło. Przenieś do miski, przykryj plastikową folią i całkowicie ostudzić (około 20-30 minut)

2. Do przygotowania spodu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W małej misce wymieszaj pokruszone harbatiniki, kokos, roztopione masło i 1 łyżkę miodu. Rozłóż mieszankę na blasze i przenieś do piekarnika. Piecz przez 10 minut, aż osiagnie jasno złoty kolor. Usuń i pozwól się ostudzić.
3. Aby zrobić krem. Ubij śmietanę, aż do sztywnosci . Dodaj 2 łyżki miodu.
4. Na dnie 6-8 szklanych słoików lub kubków rozłóż spód, banany, 'budyń' i około 1 łyżkę bitej śmietany. Powtórz warstwę jeszcze 1 raz. Schłodzić 30 minut lub do 1 dnia. Podawać posypane czekoladą.