• Ogród Odkryć

Kokosowo-bananowe Cream Pie Parfais z dodatkiem Whisky Ballantine's Passion



  • 4 żółtka

  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej

  • 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego

  • 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 2 łyżki solonego masła

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka drobno pokruszonych haerbatników

  • 1 filiżanka rozdrobnionego kokosa

  • 6 łyżek solonego masła, stopione

  • 3 łyżki miodu

  • 4 banany w plasterkach

  • 1 1/4 filiżanki smietany 36%

  • Stopiona czekolada do polewania


1. W dużym garnku wymieszaj żółtka i mąkę kukurydzianą aż do całkowitego połączenia. Dodaj brązowy cukier, mleko kokosowe i sól. Ustaw garnek na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i osiagnie kremowo-budyniowa konsystencje (około 8-10 minut). Usuń z ognia. Wymieszaj wanilię i masło. Przenieś do miski, przykryj plastikową folią i całkowicie ostudzić (około 20-30 minut)



2. Do przygotowania spodu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W małej misce wymieszaj pokruszone harbatiniki, kokos, roztopione masło i 1 łyżkę miodu. Rozłóż mieszankę na blasze i przenieś do piekarnika. Piecz przez 10 minut, aż osiagnie jasno złoty kolor. Usuń i pozwól się ostudzić.


3. Aby zrobić krem. Ubij śmietanę, aż do sztywnosci . Dodaj 2 łyżki miodu.


4. Na dnie 6-8 szklanych słoików lub kubków rozłóż spód, banany, 'budyń' i około 1 łyżkę bitej śmietany. Powtórz warstwę jeszcze 1 raz. Schłodzić 30 minut lub do 1 dnia. Podawać posypane czekoladą.

908 wyświetlenia