• Ogród Odkryć

Kokosowe ciasto z białą czekoladą i ginem Beefeater Pink



Składniki

½ kostki masła

⅓ szklanki oleju kokosowego

1½ szklanki cukru pudru

3 jajka

1½ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

¼ szklanki mleka

¼ szklanki maślanki


Lukier z białej czekolady:

1,5 kostki masła

3 szklanki cukru pudru

350g Białej czekolady ( do roztopienia)

2 ½ łyżki oleju kokosowego Virgin

3 do 7 łyżek ciężkiej bitej śmietany ( kremówka 36%)

180g wiórków kokosowych do posypania

Konfiruta z ginem Beeferater Pink

5 łyżek konfitury truskawkowej

15ml ginu Beefeater Pink


Instrukcje

Piekarnik nagrzej do180 st.C

Dmamisy miksera dodajemy msło, olej okokosowy i cukier. (Częściowo stop olej kokosowy, aby był nieco powyżej temperatury pokojowej).

Mieszamy, aż do yzuskanie kremowej konsytencji. Następnie dodajemy jajka jedno za drugim.



W osobnej misie połącz suche składniki przesiewając mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj je do ciasta w krokach po ½ szklanki. Mieszaj aż do połączenia.

Przygotuj dwie formy do piezenia o średnicy 20cm. Rozsmaruj margarynę na bokach i dnie obu form. Wyłóż spód papierem do pieczenia.

Następnie wlej równomierną ilość ciasta na 2 formy. Piecz przez 25–35 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do ciasta stanie się czysta. Po upieczeniu warstw wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez około 2 minuty. Następnie odwróć warstwy na stelaż chłodzący, usuń papier do pieczenia i ponownie odwróć warstwy ciasta.

Rozpocznij przygotowanie lukru.

Umieść białą czekoladę i olej kokosowy w szklanej, bezpiecznej misie. Roztop i kąpieli wodnej. Wymieszaj czekoladę łyżką, aby przeyspieszyć proces topeinia. Ale uważaj, aby nie dostać wody do czekolady (co spowoduje powstanie skrzepu i kępek czekolady). Usuń czekoladę z ognia, gdy tylko się rozpuści. (czekolada powinna być ciepła, a nie gorąca przed dodaniem jej do lukru)

W mikserze stojącym Ubij masło, aż stanie się gładkie i kremowe. Następnie dodaj 3 szklanki cukru. Następnie wylej schłodzoną, ale wciąż letnią białą czekoladę i miksuj aż do połączenia. Następnie w zależności od tego, jak gęsty jest twój lukier, dodaj do kremu bitą śmietanę. Zacznij od zaledwie 2 lub 3 łyżek, a następnie dodawaj kolejne aż będzie gładkie i kremowe.

Na małym ogniu umieść naczynie z dżemem, ginem oraz kilkoma kroplami wody, mieszaj do połączenia. Zdjemij z ognia i odstaw do ochłodzenia.

Aby złożyć ciasto, zacznij od ocięcia nierówności ząbkowanym nożem do chleba. Połóż wycięte warstwy ciasta bokiem na stojaku lub tekturowym kółku do ciasta. Użyj obrotowej tortownicy, aby łatwo nakładać lukier. Następnie nałóż bardzo cienką warstwę kremu pomiędzy warstawami, następnie na krem wyłóż konfirtuę zmieszaną z ginem. Następnie nałóż krem na wierzchu i po bokach całego ciasta i wstaw do lodówki do ostygnięcia (około 15 minut). Przed nałożeniem ostatniej pełnej warstwy kremu.

Po wyjęciu obsyp całe ciasto płatkami kokosowymi, dopóki całe ciasto nie będzie całkowicie pokryte kokosem..

59 wyświetlenia