• Ogród Odkryć

Karmelowa beza z likierem gruszkowym Wyborowa Polskie Odkryia

Aktualizacja: 16 wrz 2019

Składniki:

Na bezę:

  • 6 białek jaj

  • 440g (2 szklanki) cukru pudru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu



Sos karmelowy:

  • 55g niesolonego masła

  • 60 g (1/4 szklanki) cukru

  • 60 ml (1/4 szklanki) śmietany kremówki

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do uzupełniania:

  • 360 ml (1 1/2 szklanki) bitej śmietany

  • 4 gruszki pokrojone na ćwiartki

  • 30ml likieru Wyborowa Polskie Odkrycia

  • Kilka gałązek tymianku do dekoracji, opcjonalnie


Sposób przygotowania

Beza

Rozgrzej piekarnik do 140 ° C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i odrysuj okrąg o średnicy 20 cm. (Powinno być mniejsze niż talerz lub stojak na ciasto, na którym podajesz pavlova.) Odwróć pergamin, tak aby linia ołówka znajdowała się pod spodem.

Używając stojącego miksera lubblendera, ubij białka w dużej, czystej misce na niskiej prędkości przez 3 minuty, aż będą twarde.

Obróć mikser na średnią prędkość i podczas ubijania dodawaj cukier łyżkę po łyżce. (Pomiędzy każdą łyżką ubijaj przez 15 sekund przed dodaniem kolejnej łyżki). Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie jeszcze przez 6 minut.

Następnie dodaj sok z cytryny lub biały ocet i ubijaj przez kolejne 4 minuty. Do tego czasu białko jaja powinno być gęste i błyszczące, a cukier powinien zostać w pełni włączony.

Zbierz mieszaninę bezową na tacę z papierem z narysowanym kołem. Następnie rozprowadź bezę grzbietem łyżki lub kulki, aby utworzyć duże gniazdo po środku bezy z miękkimi szczytami wznoszącymi się dookoła.

Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i natychmiast obniż temperaturę piekarnika do 110 ° C i piecz przez 2 1/2 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw w bezę w środku na minimum 2 godziny (najlepiej na noc), aby całkowicie ostygła.


W przypadku pieczonych gruszek: Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. gruszki pokrój na ćwiartki i oczyść . Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,. Posmaruj masłem, polej likierem i posyp cukrem. Piecz w piekarniku przez 15 minut lub do momentu spłynięcia soków. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 


Do sosu karmelowego


Umieść cukier i masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Gotuj i mieszaj, aż mieszanina zmieni kolor na głęboki bursztynowy. Ostrożnie wlej śmietanę kremówkę i wanilię, uważaj, ponieważ mieszanina będzie się bulgotać, mieszaj ciągle, aż się podgrzeje, a sos zgęstnieje i pokryje tył łyżki. Zdjąć z ognia i wlać do miski i odstawić do ostygnięcia.

W mikserze lub ręcznie ubij śmietanę do średniej miski, aż utworzą się miękkie szczyty i wstaw do lodówki, aż będzie gotowy do złożenia.

Złożenie bezy:

Umieść łyżkę śmietany na środku bezy, skrop ją sosem karmelowym i nałóż na pieczone gruszki. Udekoruj gałązkami tymianku