• Ogród Odkryć

Halloween'owa babka dyniowa z likierem Lillet!

Poniedziałki są lepsze z Babką Dyniową, której nie brakuje towarzystwa likieru Lillet Rose. Jest swego odmiana mojego ukochanego ciasta marchewkowego, a jako, że teraz wszędzie tak pomarańczowo od dyń, to postanowiłam wykorzystać jedną z nich do tego eksperymentu. Babka jest super prosta, odpowiednia zarówno jako Halloween'owa przekąska jak i jesienna osłoda dnia. I co najważniejsze.. powinna przypaść do gustu KAŻDEMU!



SKŁADNIKI:

- 250g mąki torowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 30 ml likieru Lillet Rose

- 1 łyżeczka sody kuchennej

- 1 łyżeczka soli

- 1,5 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

- 4 duże jajka

- 1 szklanka brązowego cukru

- pół szklanki cukru pudru

- 1 szklanka zblendowanego miąższu z dyni

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego



POLEWA:

- 250g śmietany kremówki 36% w temperaturze pokojowej

- 100g masła

- 300g cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C

2. W misie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę piernikową. Odłożyć. W osobnej misie wymieszać olej, jajka, cukier, dynie oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszane mokre składniki pomieszać z suchymi, zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

3. Na tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć wcześniej przygotowane ciasto. Piec przez 30-35 minut. Czas pieczenia różni się w przypadku każdego piekarnika dlatego warto kontrolować poziom wypieczenia. Ciasto jest gotowe kiedy wykałaczka umieszczona w centralnym punkcie wychodzi sucha.

4. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj do ostudzenia.

5. W dużej misie umieść śmietanę kremówkę , ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gęstej masy. dodaj cukier, wanilię oraz szczyptę soli. Ubijaj na niskich obrotach przez 30 sekund, następnie przełącz na tryb wysokich obrotów i ubijaj przez 2 minuty. Jeśli chcesz uzyskać większą gęstość polewy, dodaj dodatkową porcję cukru pudru.

6. Ciasto przekrój na pół, nasącz środek likierem Lillet oraz złóż ponownie

7. Gotową polewę wyłóż na ciasto, włóż do lodówki na 24h.


191 wyświetlenia