• Ogród Odkryć

Domowe Bounty z malinami i kokosowym rumem Malibu



Składniki (przepis tworzy około 5-6 mini batoników)

1 szklanka wiórków kokosowych

1/4 szklanki mąki migdałowej/kokosowej

45ml Malibu

4 łyżki syropu klonowego

2 łyżki masła z nerkowców

2 1/2 łyżki oleju kokosowego

1/8 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

50g gotowanych malin

200 g czekolady mlecznej


Do garnuszka wsyp maliny i dolej oddrobinę wody ( do pokrycia spodu), gotuj na małym ogniu do 'rozpadnięcia' malin od czasu do czasu mieszając. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji zdjemij z ognia.

W misie miksera połącz wiórki kokosowe, mąkę, syrop klonowy, Malibu, olej kokosowy, masło z nerkowców, sól, wanilię i maliny. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania mieszanki, którą można uformować w kostki. Jeśli masa się nie łączy, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego.

Uformuj mieszaninę w kostki i umieść na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Kokosowe kostki wstaw do zarażarki na conajmniej 4 godziny. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, po rozpuszczeniu odstaw na bok.

Wyjęte z zamrażalnika kostki zanurz w rozpuszczonej czekoladzie za pomocą widelca. Wstaw do lodówki aż do stężenia (min 3h).

2,979 wyświetlenia