• Ogród Odkryć

Czekoladowy Pudding z Gruszkowym Likierem.

Jeśli już łamać jakieś postanowienia noworoczne, to tylko na rzecz tego deseru. Jeśli ktoś jest tutaj trochę dłużej to wie, że słodkości to moja ogromna słabość, Tym bardziej jeśli w grę wchodzi połączenie gruszka-biała czekolada. W tym przypadku najzwyczajniej na świecie nie jestem w stanie powiedzieć ‘nie’ bez względu na okoliczności.



Był już sernik, tak więc teraz pora na pudding. Idealnie kremowy, puszysty, przełamany gruszkowym likierem Wyborowa Polskie Odkrycia, a co najważniejsze prosty w przygotowaniu. Czas przygotowania to zaledwie 20 minut + 2 godziny leżakowania w lodówce lub zamrażarce.





Składniki (2 porcje x 250ml) :

· 2 żółtka

· 350g ciężkiej śmietany kremówki

· 3 łyżki syropu klonowego

· 45ml gruszkowego likieru Wyborowa Polskie Odkrycia

· Szczypta soli

· 100g białej czekolady

· Łyżeczka ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać zółtka, syrop klonowy i sól. Zmiksować. Dodać śmietanę i mieszać do połączenia. Gotową masę przelać do garnka i gotować na średnim palniku, ciągle mieszając (drewnianą łyżką). Po 2 minutach dolać likier i kontynuować gotowanie do czasu aż masa zgęstnieje, nie doprowadzając do wrzenia. Po ok 5-7 minutach dodać połamaną w kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia na małym ogniu. Gotowy pudding przelać do szklanek. Chłodzić przez ok 2 godziny.


Smacznego!



755 wyświetlenia