• Ogród Odkryć

Czekoladowy Fondant z Likierem Porzeczkowym Wyborowa Polskie Odkrycia

Dzisiejszy przepis na czekoladowy fondant to mała przyjemność, która wymaga jednak dużej uwagi z uwagi na swoje składniki. Wysokiej jakości masło oraz czekolada to podstawa. Obecnie testuję również wersję wegańską z wykorzystaniem oleju kokosowego jako alternatywa - o postępach dam znać niedługo !

Czas pieczenia zależny jest od typu i jakości piekarnika. Pierwszą próbę możecie wykonać po 10 minutach. Jeśli ciągle wydają się zbyt surowe odłóżcie je do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Osobiście musiałam przetestować krok 'pieczenie' kilkukrotnie zanim 'nauczyłam' doszłam do porozumienia z piekarnikiem - 220 stopni i równe 10 minut i idealna, czekoladowa lawa gwarantowana! :)

Jeśli jednak w początkowej fazie treningu zdarzy Wam się przytrzymać je zbyt długo w piekarniku, nie ma czym się przejmować, ciągle są przepyszne mimo, że nie tak płynne w środku.

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu!



Składniki:

650g masła wysokiej jakości ( w temperaturze pokojowej)

150g cukru kokosowego

4 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

30ml likieru Czarna Porzeczka Wyborowa Polskie Odkrycia

50g mąki pszennej

Szczypta soli

350g gorzkiej czekolady wysokiej jakości ( możecie również użyć miksu mlecznej i gorzkiej)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przygotuj 6 foremek do pieczenia i posmaruj je niewielką ilością masła od środka, a następnie posyp solidną porcją kakao.

Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej, po roztopieniu odstaw do ochłodzenia. Masło wymieszaj z cukrem do utworzenia gładkiej masy, wbij jajka, jedno po drugim. Po połączeniu, dodaj mąkę oraz roztopioną czekoladę. Następnie, dodaj wanilię, sól oraz likier. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane foremki, włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Po wyjęcia z piekarnika odłóż na 1 minutę, wyłóż na talerz, podawaj od razu. Dla urozmaicenia połącz z lodami, cukrem pudrem lub świeżymi owocami.

Smacznego!



396 wyświetlenia