• Ogród Odkryć

Czekoladowo-kokosowe ciasto z kremem na bazie Whisky Ballantine's Passion


Jako ogromna fanka deserów zauważyłam decydowanie większą odwagę przy odkryciach tego rodzaju jedzenia. Rezultaty są oczywiście są przeróżne jednak dzisiaj podaję Wam (jak mam nadzieję) jeden z przepisów, który pokochacie tak samo jak ja!

Kontynuując Wiosenne Odkrycia mieszamy kokos, czekoladę i whisky!



Większość receptur ciasta kokosowego wykorzystuje biały cukier, ale tutaj sięgam po brązowe muskowado, dzięki któremu uzyskamy waniliowy posmak, który doskonale komponuje się z kokosem. Przepis przetestowałam zarówno z mlekiem kokosowym, jak i zwykłym pełnotłustym. Mogę jednak szczerze powiedzieć, że mleko kokosowe tak naprawdę nie dodaje w przypadku tego ciasta więcej kokosowego aromatu (dziwnie) i odkryłam, że zwykłe mleko sprawia, że ​​ciasto jest nieco lżejsze.


Ten przepis jest idealny do formy na ciasto o średnicy 20 cm. Jeśli chcesz użyć formy o średnicy 24 cm, proponuję podwoić recepturę, ale upewnij się, że wyrównasz ciasto po bokach, aby zapobiec nadmiernemu ‘wylewaniu’ podczas pieczenia.


Składniki i sposób przygotowania:

· 360g mąki pszennej

· 220g masła

· 325g ciemnobrązowego cukru muscovado

· 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego

· 3 duże jajka

· 140 g wiórek kokosowych

· 360 ml pełnego mleka

· 15ml Whisky Ballantine’s Passion


1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i wyłóż formę o średnicy 20 cm (podstawę i boki) papierem do pieczenia.

2. W mikserze ubij masło i cukier, aż osiągnie lekką i puszystą konsystencję

3. Dodaj jajka, ekstrakt z kokosa i ubijaj, do połączenia składników

4. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i dodaj mąkę + wiórki kokosowe, naprzemiennie z mlekiem, dobrze wymieszaj po każdym dodaniu. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki zostaną połączone

5. Przenieś ciasto na przygotowaną formę i piecz przez 1 godzinę ( w razie potrzeby dłużej, do ‘suchego patyczka’).

6. Przenieść ciasto na druciany stojak do ostygnięcia przez 20 minut. Odwróć ciasto na kratkę; odklej papier do pieczenia. Odwróć ponownie i poczekaj, aż ostygnie całkowicie.

7. Za pomocą ząbkowanego noża obetnij wierzch ciasta i pokrój ciasto na warstwy (albo połowę, albo na trzy części - Podejmij tę decyzję, gdy zobaczysz, ile faktyczny wzrost ciasta). Warstwy nasącz whisky Ballantine’s.

8. Umieść jedną warstwę na talerzu do ciasta i posmaruj kremem . Powtórz z pozostałymi warstwami ciasta i upewnij się, że ostatnia warstwa wierzchniego ciasta umieszczona jest ‘ściętą’ stroną w dół.

9. Przykryj całe ciasto kremem za pomocą szpatułki. Użyj łopatki, noża lub skrobaka do ciasta, aby zeskrobać boki ciasta.

Jeden ze sposobów dekoracji ciasta zaproponowany jest na zdjęciu.

Krem:*

· 500 g mascarpone

· 250 g nutelli

· 50 ml whisky Ballantine's Passion

Składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia.

Na zdjęciu ilość kremu jest podwojona, krem na wierzchu ciasta zawiera 50g Nutelli do 250g mascarpone



155 wyświetlenia