- Ogród Odkryć
Czekoladowo-kawowy mus pralinowy z orzechami nasączany rumem Havana club

SKŁADNIKI
Mus Sernik Espresso
1 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca, moczonych przez 8 godzin lub przez noc i osączonych *
1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
3 łyżki nektaru kokosowego lub syropu klonowego
3 łyżki świeżego soku z cytryny
1,5 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku espresso
Szczypta drobnej soli morskiej
* Jeśli zapomniałeś moczyć swoje nerkowce przez noc, możesz moczyć je we wrzącej wodzie przez 1 godzinę.

Nutella
2 filiżanki orzechów laskowych
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
1 / 4- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej (według twojego gustu)
15 ml rumu Havana Club
2/3 szklanki mleka owsianego (lub innego kremowego mleka na bazie roślin)
4 uncje 60% gorzkiej czekolady, posiekane
Dodatki (opcjonalne)
Mielony cynamon
Łuszcząca się sól morska
Sposób przygotowania:
Przygotuj mus serowy Espresso:
Dodaj namoczone orzechy nerkowca do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj pozostałe składniki do musu i wymieszaj, aż mieszanina będzie gładka, gęsta i kremowa. Zajmie to 2-3 minuty.
Schłodzić mus podczas przygotowywania Nutelli. Zagęści się nieznacznie.
Przygotuj Nutellę:
Rozgrzej piekarnik do 176 ° C . Orzechy laskowe ułożyć na oprawionej blasze do pieczenia i rozłożyć równomiernie. Piecz w piekarniku przez 10 minut, aż będzie lekko zrumieniony i bardzo pachnący. Pozwól orzechom laskowym lekko ostygnąć.
Umieść orzechy laskowe na czystym ręczniku kuchennym i zawiń do miski. Pocierać energicznie, aby usunąć skórki z orzechów laskowych. Nie jest konieczne usuwanie wszystkich skór.

Włóż orzechy laskowe do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy, aż zamieni się w masło orzechowe. Może to potrwać do 10 minut, w zależności od jakości robota kuchennego. W moim trwało to około 6-7 minut.
Podczas gdy orzechy laskowe mieszają się, przygotować garnek o podwójnym spodzie. Dodaj kilka centymetrów wody do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Umieść żaroodporną szklaną misę,na szczycie rondla bez dotykania wody, aby utworzyć podwójny kocioł. Dodaj posiekaną czekoladę, mleko owsiane, rum, wanilię i sól morską do miski na podwójnym dnie. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, często mieszając, aż wszystkie kawałki czekolady stopią się.
Do miksera lub miksera wlej miksturę czekolady z masłem z orzechów laskowych i krótko mieszaj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji wszystkich składników.
Gdy będziesz gotowa/wy do podania, łyżeczkę Nutelli wlej do szklanki, a następnie nałóż schłodzony mus serowy. W razie potrzeby posyp cynamonem.