• Ogród Odkryć

Czekoladowo-kawowy mus pralinowy z orzechami nasączany rumem Havana club



SKŁADNIKI

Mus Sernik Espresso

  • 1 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca, moczonych przez 8 godzin lub przez noc i osączonych *

  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego

  • 3 łyżki nektaru kokosowego lub syropu klonowego

  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku espresso

  • Szczypta drobnej soli morskiej

* Jeśli zapomniałeś moczyć swoje nerkowce przez noc, możesz moczyć je we wrzącej wodzie przez 1 godzinę.



Nutella

  • 2 filiżanki orzechów laskowych

  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

  • 1 / 4- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej (według twojego gustu)

  • 15 ml rumu Havana Club

  • 2/3 szklanki mleka owsianego (lub innego kremowego mleka na bazie roślin)

  • 4 uncje 60% gorzkiej czekolady, posiekane

  • Dodatki (opcjonalne)

  • Mielony cynamon

  • Łuszcząca się sól morska

Sposób przygotowania:

Przygotuj mus serowy Espresso:

Dodaj namoczone orzechy nerkowca do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj pozostałe składniki do musu i wymieszaj, aż mieszanina będzie gładka, gęsta i kremowa. Zajmie to 2-3 minuty.

Schłodzić mus podczas przygotowywania Nutelli. Zagęści się nieznacznie.

Przygotuj Nutellę:

Rozgrzej piekarnik do 176 ° C . Orzechy laskowe ułożyć na oprawionej blasze do pieczenia i rozłożyć równomiernie. Piecz w piekarniku przez 10 minut, aż będzie lekko zrumieniony i bardzo pachnący. Pozwól orzechom laskowym lekko ostygnąć.

Umieść orzechy laskowe na czystym ręczniku kuchennym i zawiń do miski. Pocierać energicznie, aby usunąć skórki z orzechów laskowych. Nie jest konieczne usuwanie wszystkich skór.



Włóż orzechy laskowe do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy, aż zamieni się w masło orzechowe. Może to potrwać do 10 minut, w zależności od jakości robota kuchennego. W moim trwało to około 6-7 minut.

Podczas gdy orzechy laskowe mieszają się, przygotować garnek o podwójnym spodzie. Dodaj kilka centymetrów wody do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Umieść żaroodporną szklaną misę,na szczycie rondla bez dotykania wody, aby utworzyć podwójny kocioł. Dodaj posiekaną czekoladę, mleko owsiane, rum, wanilię i sól morską do miski na podwójnym dnie. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, często mieszając, aż wszystkie kawałki czekolady stopią się.

Do miksera lub miksera wlej miksturę czekolady z masłem z orzechów laskowych i krótko mieszaj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji wszystkich składników.

Gdy będziesz gotowa/wy do podania, łyżeczkę Nutelli wlej do szklanki, a następnie nałóż schłodzony mus serowy. W razie potrzeby posyp cynamonem.

335 wyświetlenia