- Ogród Odkryć
Czekoladowo-karmelowe brownie nasączone wermutem Lillet
Na dobry początek tygodnia pieczemy Brownie! W tym przypadku specjalne opisy chyba są zbędne, sama mogłabym jeść jedno za drugim ! Odmiana klasyka, mocno czekoladowa, dekadencka, nasączona wermutem Lillet, czyli wszystko czego można chcieć od tego prostego ciastka i jeszcze więcej!

Brownie:
180 g masła
300 g gorzkiej czekolady (50%)
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
30ml wermutu Lillet
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Czekoladę posiekać, dodać do gorącego masła, mieszać do połączenia i powstania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia.
W misie lekko roztrzepać jajka - nie ubijając, dodać ekstrakt z wanilii, wermut oraz cukier i wymieszać. Do masy dodajemy przestudzony sos czekoladowy. Mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 160ºC, Formę o wymiarach 30x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy na formę, pieczemy przez ok 20-25 minut. Studzić w temperaturze pokojowej.
Sos karmelowy:
200g cukru
80g masła
120g słodkiej śmietany 30- 36%
szczypta soli
Do garnuszka o grubym wsypujemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż skarmelizowania cukru na złoty kolor. W trakcie gotowania nie mieszamy cukru, aby cukier równomiernie się karmelizował możemy potrząsnąć garnkiem. UWAGA: Jeśli cukier zbyt mocno się zabrązowi wówczas nabierze gorzkiego smaku. Po skarmelizowaniu cukru dodajemy masło i mieszamy Po roztopieniu masła zdejmujemy garnek z palnika i energicznie mieszając dolewamy śmietanę. Mieszać do powstania jednolitego, gładkiego sosu. Dla wyostrzenia smaku dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia. Pamiętajmy, że czym chłodniejszy sos, tym gęstszy. Sos wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto brownie.
Smacznego !