• Ogród Odkryć

Czekoladowe ciasto mudslide z kremem z wanilii sparowany z likierem Wyborowa Polskie Odkrycia



Na ciasto:

  • 2 szklanki granulowanego cukru

  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 1/2 szklanki przesianej mąki uniwersalnej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka oleju roślinnego

  • 1 szklanka maślanki, temperatura pokojowa

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do wypełnienia:

  • 1/2 łyżeczki żelatyny

  • 2 filiżanki ciężkiej śmietany

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4-5 łyżek likieru wiśniowego Wyborowa Polskie Odkrycia, do smaku

Dla Ganache:

  • 200g posiekanej półsłodkiej czekolady

  • 1/2 szklanki ciężkiej śmietany, temperatura pokojowa

Do przybrania:


  • 1 szklanka posiekanej lub pokruszonej czekolady

Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyrównaj dna trzech 21cm okrągłych forem papierem do pieczenia; boki wysmaruj masłem

W dużej misce miksera ubij cukier i jajka z dużą prędkością przez 2 do 3 minut.

Połącz gorącą wodę, kakao w proszku, kawę rozpuszczalną i sól; wymieszaj, aby połączyć. Z mikserem na niskiej prędkości powoli wlać płynną masę. Kontynuuj mieszanie.

Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia i mieszaj na małej prędkości, aż do połączenia. Dodaj maślankę i wanilię, skrobiąc po bokach miski, jeśli to konieczne. Mieszaj do połączenia.



Podziel ciasto między przygotowane patelnie. Piecz przez 22 do 25 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.

Pozwól ostygnąć na stojakach z drutu. Ciastka powinny być czyste. W tym momencie można owinąć ciasta w folię i zapakować w worki zapinane na suwak, przechowywać w zamrażarce przez noc lub do czasu użycia (zamrożone ciasta będą łatwiejsze w montażu).

Aby przygotować bitą śmietanę, napełnij małe naczynie 2 łyżkami zimnej wody. Posypać żelatyną i odstawić na 5 minut, aby zmiękły. Mikrofaluj przez 5 sekund, aby stopić, mieszając delikatnie, aby wygładzić wszystkie kawałki, dodaj likier, wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia.

W zimnej metalowej misce mieszaj śmietanę z dużą szybkością, aż będzie spieniona. Dodaj cukier i schłodzoną żelatynę i kontynuuj ubijanie, aż krem ​​będzie miał miękkie szczyty. Dodaj likier do smaku i wymieszaj, aż krem ​​będzie miał sztywne szczyty. Przechowywać w lodówce do czasu użycia.

Aby przygotować ganache, połącz posiekaną czekoladę i śmietanę w misce bezpiecznej dla mikrofali. Umieść w mikrofali na pół mocy przez 15 sekund, mieszając dobrze po wyjęciu. Włóż z powrotem do mikrofali na 15s i wymieszaj, powtarzaj czynność, aż czekolada się rozpuści; ciepło resztkowe mieszaniny powinno wystarczyć do całkowitego stopienia. Pozwól ostygnąć, aż nieco zgęstnieje, ale nadal będzie leista.

Aby zmontować, umieść jedną warstwę na podstawce na ciasto lub talerzu do serwowania. Nałóż 1/3 bitej śmietany, rozprowadzając na 3/4 krawędzi (wyciska się, gdy dodajesz inne warstwy). Skropić 1/3 ganache i posypać pokruszonymi ciasteczkami. Powtórz z drugą i trzecią warstwą, kończąc na pozostałej bitej śmietanie, ganache i zmiażdżonych ciasteczkach. Przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do podania. Ciasto najlepiej podawać tego samego dnia.

250 wyświetlenia