- Ogród Odkryć
Czekoladowe ciasto lodowe z masłem orzechowym i rumem Havana Club

Składniki:
1 pudełko (250g) czekoladowych herbatników
30ml rumu Havana Club
6 łyżek solonego masła (stopione)
Lody czekoladowe 3-litrowe, lekko zmiękczone
1 słoik kremowego masła orzechowego (około 2 szklanki)
350g ciemnej, półsłodkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
prażone orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:

1. 20-cm formę wyłóż papierem do pieczenia
2. W robocie kuchennym skrusz ciasteczka w pół drobne okruchy. Dodaj masło i pulsuj, aż mieszanina będzie się trzymać razem. Wyłóż ciasto na spód formy i upewnij się, że w żadnym miejscu nie przekracza 1cm grubości
3. W dużej misce wymieszaj zmiękczone lody, rum i masło orzechowe, aż się połączą, pozostawiając smugi masła orzechowego w lodach. Rozłóż lody na formie w równej warstwie. Przykryj i zamróź na 4-6 godzin lub najlepiej na noc.
4. Aby stworzyć „czekoladową powłokę”. W bezpiecznej miseczce mikrofalowej stopić czekoladę i olej kokosowy do wygładzenia, około 1 minuty. Odłóż i ostudź przez 5-10 minut. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Wlej polewę na ciasto. Pracuj szybko, dodaj orzeszki ziemne, a następnie wrzuć ciasto do zamrażarki, aż będzie gotowe do podania.
5. Wyjmij ciasto z zamrażarki 10 minut przed krojeniem, pokrój i podawaj natychmiast