• Ogród Odkryć

Czekoladowe ciasto lodowe z masłem orzechowym i rumem Havana Club


Składniki:

  • 1 pudełko (250g) czekoladowych herbatników

  • 30ml rumu Havana Club

  • 6 łyżek solonego masła (stopione)

  • Lody czekoladowe 3-litrowe, lekko zmiękczone

  • 1 słoik kremowego masła orzechowego (około 2 szklanki)

  • 350g ciemnej, półsłodkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej

  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

  • prażone orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:



1. 20-cm formę wyłóż papierem do pieczenia

2. W robocie kuchennym skrusz ciasteczka w pół drobne okruchy. Dodaj masło i pulsuj, aż mieszanina będzie się trzymać razem. Wyłóż ciasto na spód formy i upewnij się, że w żadnym miejscu nie przekracza 1cm grubości

3. W dużej misce wymieszaj zmiękczone lody, rum i masło orzechowe, aż się połączą, pozostawiając smugi masła orzechowego w lodach. Rozłóż lody na formie w równej warstwie. Przykryj i zamróź na 4-6 godzin lub najlepiej na noc.

4. Aby stworzyć „czekoladową powłokę”. W bezpiecznej miseczce mikrofalowej stopić czekoladę i olej kokosowy do wygładzenia, około 1 minuty. Odłóż i ostudź przez 5-10 minut. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Wlej polewę na ciasto. Pracuj szybko, dodaj orzeszki ziemne, a następnie wrzuć ciasto do zamrażarki, aż będzie gotowe do podania.

5. Wyjmij ciasto z zamrażarki 10 minut przed krojeniem, pokrój i podawaj natychmiast

236 wyświetlenia