• Ogród Odkryć

Czekoladowa tarta z kremem Nutella i winem Jacob's Creek

Tym razem nie mieszamy, a łączymy. Czyli food pairing w najlepszej postaci. Z typowej ideii ciasta czekoladwego przerzuciłam się na tartę z kremem Nutella! Chyba nie istnieje nic lepszego dla fanów czekolady – kruche ciasto brownie z jedwabistym nadzieniem o pralinowej konsystencji!

Super szybkie z niesamowitym rezultatem. Kolejna mistrzowska propozycja do spotkań przy stole!



Spód brownie powstał na bazie klasycznego mixu by przyspieszyć proces, ale dla chętnych przepis na brownie od podstaw znajduje się tutaj.

Krem czekoladowy:

-1/4 szklanki cukru pudru

-1/2 łyżeczki proszku espresso

-1/4 łyżeczki soli

-1 1/4 filiżanki Nutelli

-1 szklanka ciężkiej śmietany

-1/4 filiżanki posiekanych orzechów laskowych, opcjonalnie

Połącz połowę porcji śmietany z Nutellą i miksuj delikatnie, do prawie całkowitego połączenia. Następnie dodaj drugą połowę śmietany, aż twoja mieszanka będzie całkowicie gładka i nie pozostaną w niej smugi.


Wlej nadzienie do schłodzonego wcześniej spodu brownie i wygładź wierzch. Możesz także użyć tyłu łyżki, aby utworzyć wiry i zawirowania. Umieścić w lodówce na 4 godziny.

Po ułożeniu posyp posiekane orzechy laskowe lub resztki okruchów brownie.

Podać schłodzone w towarzystwie Jacob’s Creek Rose lub Moscato.

Smacznego !



102 wyświetlenia