• Ogród Odkryć

Cynamonowy creme brulee z ginem Beefeater Pink

Jak już zapowiedziałam wcześniej, grudzień jest miesiącem Zimowych Odkryć. Przesadnie, lub nie, wszystko przystrajam w zimowo-świąteczną scenografię, żeby dodać jesiennemu otoczeniu trochę szczęścia i blasku.

Oczywiście musimy się mierzyć również z krótkimi dniami i długimi nocami, w związku z czym zauważalnym jest, że pojawiające się przepisy są raczej.. dekadenckie ;)

Dlatego też czas na kolejne świąteczne odkrycie ! Czym jest więc cynamonowy creme brulee? Połączenie nasączonej gęstym kremem chałki z malinami, cynamonem, truskawkowym ginem i, jeśli komuś jeszcze było mało, serem mascarpone.

Jak jednogłośnie stwierdzili moi współlokatorzy - to niebo na talerzu. W pełni się zgadzam.



Składniki:

· ¼ szklanki syropu klonowego

· ½ szklanki brązowego cukru

· 6 łyżek masła

· 8 jajek

· 2 I 1/2 szklanki mleka

· 3 łyżki ginu Beeteafter Pink

· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

· 1 łyżeczka cynamonu

· ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

· 1 bochenek chałki

· Słoik konfitury malinowej

· Ser mascarpone/ gęsta śmietana opcjonalnie

1. Blaszkę do pieczenie o wymiarach 20x30 nasmarować masłem i odłożyć. Roztopić masło, odłożyć do ostudzenia. W misce wymieszać syrop klonowy, brązowy cukier i roztopione masło. Wylać na przygotowaną blaszkę.

2. W dużej misie wymieszać jajka, mleko, gin, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową. Chałkę pokroić na kromki, każdą kromkę zamoczyć w przygotowanej miksturze pozostawiając na ok. 1 minutę do nasączenia. Każdą kromkę przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Pozostałą miksturę rozlać po powierzchni chałki.

3. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po odczekaniu nastawić piekarnik na 190 stopni, piec chałkę przez ok. 30 minut

4. W międzyczasie, w niewielkim garnuszku umieścić konfiturę, ½ szklanki wody + 15ml ginu (opcjonalnie). Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

5. Przygotowaną chałkę podawać z konfiturą malinową + serem mascarpone/ gęstą śmietaną


Smacznego!



307 wyświetlenia