- Ogród Odkryć
Cynamonowy creme brulee z ginem Beefeater Pink
Jak już zapowiedziałam wcześniej, grudzień jest miesiącem Zimowych Odkryć. Przesadnie, lub nie, wszystko przystrajam w zimowo-świąteczną scenografię, żeby dodać jesiennemu otoczeniu trochę szczęścia i blasku.
Oczywiście musimy się mierzyć również z krótkimi dniami i długimi nocami, w związku z czym zauważalnym jest, że pojawiające się przepisy są raczej.. dekadenckie ;)
Dlatego też czas na kolejne świąteczne odkrycie ! Czym jest więc cynamonowy creme brulee? Połączenie nasączonej gęstym kremem chałki z malinami, cynamonem, truskawkowym ginem i, jeśli komuś jeszcze było mało, serem mascarpone.
Jak jednogłośnie stwierdzili moi współlokatorzy - to niebo na talerzu. W pełni się zgadzam.

Składniki:
· ¼ szklanki syropu klonowego
· ½ szklanki brązowego cukru
· 6 łyżek masła
· 8 jajek
· 2 I 1/2 szklanki mleka
· 3 łyżki ginu Beeteafter Pink
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
· 1 łyżeczka cynamonu
· ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
· 1 bochenek chałki
· Słoik konfitury malinowej
· Ser mascarpone/ gęsta śmietana opcjonalnie
1. Blaszkę do pieczenie o wymiarach 20x30 nasmarować masłem i odłożyć. Roztopić masło, odłożyć do ostudzenia. W misce wymieszać syrop klonowy, brązowy cukier i roztopione masło. Wylać na przygotowaną blaszkę.
2. W dużej misie wymieszać jajka, mleko, gin, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową. Chałkę pokroić na kromki, każdą kromkę zamoczyć w przygotowanej miksturze pozostawiając na ok. 1 minutę do nasączenia. Każdą kromkę przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Pozostałą miksturę rozlać po powierzchni chałki.
3. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po odczekaniu nastawić piekarnik na 190 stopni, piec chałkę przez ok. 30 minut
4. W międzyczasie, w niewielkim garnuszku umieścić konfiturę, ½ szklanki wody + 15ml ginu (opcjonalnie). Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
5. Przygotowaną chałkę podawać z konfiturą malinową + serem mascarpone/ gęstą śmietaną
Smacznego!
