• Ogród Odkryć

Cynamonowe rolls'y z porzeczkowym likierem Wyborowa Polskie Odkrycia

Jeśli ktoś śledzi mojego bloga z pewną dozą regularności, zauważył zapewne, że desery pojawiają się tutaj ze zdecydowanie większą częstotliwością niż cokolwiek innego. Cynamonowe rolls’y mają specjalne miejsce w mojej kuchni. Z jednej strony przywołują smak dzieciństwa, z drugiej, są idealnym kompanem mojej porannej kawy. Obecnie, mogę wybierać w niezliczonych propozycjach z dowolnych cukierni, jednak w którymś momencie uznałam, że dlaczego nie spróbować zmodyfikować znanej wersji i spróbować połączenia z likierem? Ha! Rezultat jest fantastyczny! Wiadomo, że domowe, zawsze jest lepsze, a cynamonowe bułeczki nie są w tym wyjątkiem! Smacznego 😊



Składniki:

¾ szklanki mleka

3/4 kostki margaryny

3 szklanki mąki tortowej

3 i 1/2 łyżeczki drożdży w proszku

¼ szklanki białego cukru

½ łyżeczki soli

¼ szklanki wody

1 jajko

1 szklanka cukru

50 ml likieru Wyborowa Polskie Odkrycia Porzeczka


Sposób przygotowania:


1. Podgrzej mleko do zagotowania i zdejmij z palnika. Dodaj ¼ kostki margaryny i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do ostygnięcia.

2. W dużej misie połącz 2 i ¼ szklanki mąki, drożdże, cukier biały i sól. Wymieszaj. Dodaj wodę, jajko oraz połączenie mleka z margaryną. Wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę, pół szklanki za każdym razem mieszając po każdym dosypaniu. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ułożyć je na płaskiej powierzchni posypanej mąką, ugniatać do uzyskania gładkiej, zwartej konsystencji ciasta.

3. Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i pozostaw na 10 minut. Międzyczasie, w małej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon, ½ kostki margaryny i likier porzeczkowy

4. Rozwałkuj ciasto tak aby jego grubość wynosiła ok. 1 cm. Rozsmaruj sos cynamonowy na całym cieście, zawiń w roladę i przekrój na 12 równych kawałków. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wzrostu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

5. Piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.

Smacznego !

373 wyświetlenia