• Ogród Odkryć

Ciastko francuskie z Mascarpone


Na dobry początek cyklu Ogrodu Odkryć dzielę się efektem eksperymentów łączenia likierów Wyborowa Polskie Odkrycia z daniem deserowym, które podałam na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.


Ciastko z kremem mascarpone uwielbiam za łagodność, aksamitność, a także szybkość przygotowania. Ciastko kameleon - idealnie łączy się zarówno z kwaśnymi owocami, lub przeciwnie (dla największych łasuchów) ze słodkimi sosami czekoladowymi.

Osobiście wybieram wersję owocową, która przynosi odrobinę lata na talerzu, a dzięki połączeniu z likierem #PolskieOdkrycia lekko rozgrzewa w chłodny, zimowy dzień.


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500g mascarpone

4 żółtka

100g cukru pudru

500g owoców porzeczki

40ml czerwonego wina Porto

40ml wódki Wyborowej o smaku porzeczki

30g cukru











1. Przygotowanie ciasta:


Z ciasta francuskiego wykroić kółka i ułożyć na papierze do pieczenia.

Kółka lekko posypać cukrem pudrem.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec ciastka przez ok. 10-15 min., aż się zarumienią. Odstawić do wystudzenia.


2. Przygotowanie kremu:


4 żółtka połączyć z 100 g cukru pudru. Masę ubić na sztywno za pomocą miksera.

Zwolnić obroty miksera i po łyżce dodać 500g mascarpone.

Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy.

Przygotowany krem odstawić do lodówki na ok. 30-60 minut


3. Przygotowanie sosu porzeczkowego:


30 g cukru wsypać do garnka i na małym ogniu gotować do momentu utworzenia karmelu.

Wsypać do garnka z karmelem owoce porzeczki, dodać wódkę oraz czerwone wino.

Gotować do momentu, aż sos odparuje i stanie się gęsty.


4. Ciastka łączyć według uznania



130 wyświetlenia