• Ogród Odkryć

Chleb bananowy z likierem Wyborowa Odkrycia



Składniki

Bochenek

2-3 bardzo dojrzałe banany zgniecione na puree

2 filiżanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Garść rodzynek

1/2 łyżeczki soli

2/3 szklanki cukru

2 duże jajka

1/2 szklanki oleju roślinnego

1/2 szklanki mleka

Sok z 1 cytryny (2 łyżki soku)

Lukier

2 szklanki cukru pudru

200g mascarpone

sok z 1 cytryny

15ml likieru gruszkowego Wyborowa Polskie Odkrycia



Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Podłużną formę keksową posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.


W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól; odłóż na bok.


W misce miksera elektrycznego wymieszać banany, cukier i jajka, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej roślinny, mleko i sok z cytryny i ubijaj ponownie, aż będą gładkie.


Wlej ciasto do przygotowanej formy bochenka i piecz od 55 do 60 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Schłódź 5 minut, a następnie wyjmij do metalowego stojaka, aby chlebek całkowicie ostygł.


Do przygotowania kremu ubij cukier puder, sok z cytryny, likier i ser mascarpone, aż do uzyskania gęstej, białej masy. Rozprowadź krem z soku cytrynowego na wierzchu schłodzonego bochenka.