- Ogród Odkryć
Chleb bananowy z likierem Wyborowa Odkrycia

Składniki
Bochenek
2-3 bardzo dojrzałe banany zgniecione na puree
2 filiżanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść rodzynek
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki mleka
Sok z 1 cytryny (2 łyżki soku)
Lukier
2 szklanki cukru pudru
200g mascarpone
sok z 1 cytryny
15ml likieru gruszkowego Wyborowa Polskie Odkrycia

Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Podłużną formę keksową posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól; odłóż na bok.
W misce miksera elektrycznego wymieszać banany, cukier i jajka, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej roślinny, mleko i sok z cytryny i ubijaj ponownie, aż będą gładkie.
Wlej ciasto do przygotowanej formy bochenka i piecz od 55 do 60 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Schłódź 5 minut, a następnie wyjmij do metalowego stojaka, aby chlebek całkowicie ostygł.
Do przygotowania kremu ubij cukier puder, sok z cytryny, likier i ser mascarpone, aż do uzyskania gęstej, białej masy. Rozprowadź krem z soku cytrynowego na wierzchu schłodzonego bochenka.