- Ogród Odkryć
Candy Apples z wódką Absolut

Składniki:
8 czerwonych jabłek
400 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
45ml wódki Absolut
4 łyżki syropu kolonowego
czerwony lub czarny barwnik spożywczy
czerwony lub czarny brokat spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotuj kilka gałązek i każdy z nich wciśnij do końcówki każdego jabłka, upewniając się, że jest stabilny. Umieść duży kawałek papiery na drewnianej desce.
Wrzuć cukier do dużego rondla i dodaj sok z cytryny i 100 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż cukier się rozpuści. Delikatnie obracaj, aby przesuwać cukier, ale nie mieszaj. Dodaj syrop kolony i wódkę Absolut i gotuj na wolnym ogniu (uważaj, aby się nie zagotowała), aż osiągnie etap „twardego pęknięcia” lub 150 ° C na termometrze. Jeśli nie masz termometru, przetestuj toffi, wlewając niewielką ilość do zimnej wody. Powinien natychmiast stwardnieć, a po wyjęciu z wody osiągnąć kruchą konsystencję. Jeśli jest miękki, nadal gotuj. Gdy będzie gotowy, dolej kilka kropel barwnika spożywczego i mieszaj aby połączyć. Dodaj brokat, jeśli używasz, i zdjemij z ognia.
Działając szybko, zanurz każde jabłko w toffi, przechylając rondel tak, aby przykrył całą skórę jabłka. Podnieś i pozwól, aby nadmiar spłynął, zanim ułożysz jabłko na papier do pieczenia. Powtórz z pozostałymi jabłkami. W razie potrzeby delikatnie podgrzej toffi. Najlepiej spożywać tego samego dnia.