- Ogród Odkryć
Angielskie 'scones' z kokosowo-cynamonową polewą na bazie Malibu
Aktualizacja: 9 gru 2019

Składniki
· 2 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szczypta soli *
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 szklanki masła
· 2 jajka
· 1/2 szklanki pół i pół śmietany
· 1/4 szklanki brązowego cukru
· 1/2 łyżeczki wanilii
* Jeśli używasz niesolonego masła, dodaj 1/4 łyżeczki soli.
Polewa cynamonowo-kokosowa
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 45ml rumu Malibu
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 łyżeczki wanilii
· 2 łyżki syropu klonowego
· 1/2 łyżki śmietany 32%
Spsób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia
W średniej misce ubij jajka, następnie dodaj i ubij śmietanę, brązowy cukier i wanilię.
W osobnej, dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Następnie dodaj masło i mieszaj do uzyskania ‘kruchej’ konsystencji. Zrób studzienkę na środku i dodaj uprzednio przygotowaną masę z jajek i śmietany, mieszaj, aż się połączy.
Masę wyłóż naa posypaną mąką płaską powierzchnię i delikatnie ukształtuj w niewielkie bułeczki. Umieść na przygotowanej blasze, ustaw bułeczki tak, aby się nie dotykały. Posmaruj odrobiną mleka, posyp cukrem i piecz przez około 14-16 minut. Scones można spokojnie zamrozić utrzymując świeżość przez 1-2msc. Pamiętaj jednak aby przed mrożeniem całkowicie ostudzić.
GLAZE Z CYNAMONEM I MALIBU
W małej misce połącz cukier puder, malibu, cynamon wanilię i syrop klonowy, jeśli jest zbyt gęsty, dodaj 1/2 łyżki śmietany wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy.