• Ogród Odkryć

Angielskie 'scones' z kokosowo-cynamonową polewą na bazie Malibu

Aktualizacja: 9 gru 2019


Składniki

· 2 1/4 szklanki mąki uniwersalnej

· 3 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 szczypta soli *

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 szklanki masła

· 2 jajka

· 1/2 szklanki pół i pół śmietany

· 1/4 szklanki brązowego cukru

· 1/2 łyżeczki wanilii

* Jeśli używasz niesolonego masła, dodaj 1/4 łyżeczki soli.


Polewa cynamonowo-kokosowa

· 1/2 szklanki cukru pudru

· 45ml rumu Malibu

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki wanilii

· 2 łyżki syropu klonowego

· 1/2 łyżki śmietany 32%

Spsób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia

W średniej misce ubij jajka, następnie dodaj i ubij śmietanę, brązowy cukier i wanilię.

W osobnej, dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Następnie dodaj masło i mieszaj do uzyskania ‘kruchej’ konsystencji. Zrób studzienkę na środku i dodaj uprzednio przygotowaną masę z jajek i śmietany, mieszaj, aż się połączy.

Masę wyłóż naa posypaną mąką płaską powierzchnię i delikatnie ukształtuj w niewielkie bułeczki. Umieść na przygotowanej blasze, ustaw bułeczki tak, aby się nie dotykały. Posmaruj odrobiną mleka, posyp cukrem i piecz przez około 14-16 minut. Scones można spokojnie zamrozić utrzymując świeżość przez 1-2msc. Pamiętaj jednak aby przed mrożeniem całkowicie ostudzić.

GLAZE Z CYNAMONEM I MALIBU

W małej misce połącz cukier puder, malibu, cynamon wanilię i syrop klonowy, jeśli jest zbyt gęsty, dodaj 1/2 łyżki śmietany wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy.

101 wyświetlenia