• Ogród Odkryć

Żeberka w sosie whisky Ballantine's Passion



Składniki:

· 2 płyty wieprzowe z żeberkami

· 2 łyżeczki whisky Ballantine's

· grubo mielony czarny pieprz

· 1 łyżka mielonej czerwonej papryczki chilli

· 2 1/4 łyżki oleju roślinnego

· 1/2 szklanki mielonej cebuli

· 1 1/2 szklanki wody

· 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego

· 1/2 szklanki białego octu

· 1/2 szklanki brązowego cukru

· 2 1/2 łyżki miodu

· 2 łyżeczki soli

· 1/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

· 2 łyżeczki czosnku w proszku

· 1/4 łyżeczki papryki

· 1/2 łyżeczki proszku cebulowego

· 1 łyżka ciemnej melasy


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.


2. Przekrój żeberka tak żeby każdy z nich miał 4 kostki. Posyp solą i pieprzem (więcej pieprzu niż soli). Owiń każdy kawałek w folię aluminiową. Piecz przez 2 1/2 godziny.


3. W międzyczasie rozgrzej olej w średnim rondlu na średnim ogniu. Gotuj i mieszaj cebulę w oleju przez 5 minut. Wmieszaj wodę, koncentrat pomidorowy, ocet, brązowy cukier i miód. Dopraw 2 łyżeczkami soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, , whisky, czosnkowego, papryki, proszku cebulowego, ciemnej melasy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 1/4 godziny, aż do zgęstnienia sosu. Zdejmij z ognia i odstaw na bok sos.


4. Podgrzej patelnię grillową, aby uzyskać wysoką temperaturę.


5. Usuń żeberka z piekarnika i odstaw na 10 minut. Wyjmij kawałki z folii i umieść na grillu. Grilluj żeberka przez 3 do 4 minut z każdej strony. Posmaruj sos na żebrach podczas grillowania, tuż przed podaniem ich (dodanie za wcześnie spowoduje spalenie).

69 wyświetlenia