- Ogród Odkryć
Żeberka w sosie whisky Ballantine's Passion

Składniki:
· 2 płyty wieprzowe z żeberkami
· 2 łyżeczki whisky Ballantine's
· grubo mielony czarny pieprz
· 1 łyżka mielonej czerwonej papryczki chilli
· 2 1/4 łyżki oleju roślinnego
· 1/2 szklanki mielonej cebuli
· 1 1/2 szklanki wody
· 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
· 1/2 szklanki białego octu
· 1/2 szklanki brązowego cukru
· 2 1/2 łyżki miodu
· 2 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
· 2 łyżeczki czosnku w proszku
· 1/4 łyżeczki papryki
· 1/2 łyżeczki proszku cebulowego
· 1 łyżka ciemnej melasy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
2. Przekrój żeberka tak żeby każdy z nich miał 4 kostki. Posyp solą i pieprzem (więcej pieprzu niż soli). Owiń każdy kawałek w folię aluminiową. Piecz przez 2 1/2 godziny.
3. W międzyczasie rozgrzej olej w średnim rondlu na średnim ogniu. Gotuj i mieszaj cebulę w oleju przez 5 minut. Wmieszaj wodę, koncentrat pomidorowy, ocet, brązowy cukier i miód. Dopraw 2 łyżeczkami soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, , whisky, czosnkowego, papryki, proszku cebulowego, ciemnej melasy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 1/4 godziny, aż do zgęstnienia sosu. Zdejmij z ognia i odstaw na bok sos.
4. Podgrzej patelnię grillową, aby uzyskać wysoką temperaturę.
5. Usuń żeberka z piekarnika i odstaw na 10 minut. Wyjmij kawałki z folii i umieść na grillu. Grilluj żeberka przez 3 do 4 minut z każdej strony. Posmaruj sos na żebrach podczas grillowania, tuż przed podaniem ich (dodanie za wcześnie spowoduje spalenie).