• Ogród Odkryć

Śliwkowa Chicken Marsala z dzikim ryżem

Być może nie jest to jeden z tych ‘InstaWorthy’ przepisów, ale i tak jestem super podekscytowana mogąc podzielić się z Wami tym zimowym daniem!

Pierwsze podejście do przepisu zrobiłam ponad tydzień temu. Pomimo, że przepis był perfekcją już od pierwszej próby, jednak zdjęcia zupełnie tego nie oddawały.



Spróbowałam ponownie z tym samym efektem. Za kolejnym razem wywnioskowałam, że pomimo mojego uwielbienia do przepisu, najzwyczajniej nie potrafię przygotować go w ‘InstaWorthy’ sposób. Najwyraźniej nie jest to piękne danie.. Ale nie szkodzi bo smakuje NIESAMOWICIE.



SKŁADNIKI

Dziki ryż pilaf

· 3 łyżki masła

· 2 szklanki dzikiego ryżu

· 3 szklanki bulionu drobiowego

· Sól i pieprz wedle uznania

CHICKEN MARSALA

· 2 piersi z kurczaka

· 5 plasterków szynki włoskiej prosciutto

· 250 g grzybów borowików

· 2 łyżki masła

· 1 jabłko

· 2 łyżki ciężkiej śmietany

· Sól, pieprz, curry, papryka słodka

· 2 łyżeczki świeżego tymianku

· 1/3 szklanki likieru śliwkowego Wyborowa Polskie Odkrycia

· ¼ szklanki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - DZIKI RYŻ PILAF

1. Do patelni ustawionej na średnim ogniu dodajemy masło. Do roztopionego masła dodajemy ryż, pozostawiamy na patelni do zarumienienia ciągle mieszając.



Kiedy ryż pokryje się masłem (po ok. 1-2 minutach) na patelnię dodajemy bulion, szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Gotujemy przez 25-30 minut do czasu, kiedy ryż wchłonie całość bulionu oraz uzyska miękką konsystencję na zewnątrz i natomiast w środku pozostaje al.’dente.

CHICKEN MARSALA

1. Kurczaka kroimy na małej wielkości kawałki, dodajemy kilka kropel oliwy, mieszamy z przyprawami, odkładamy na bok.

2. Na patelnię grillową dodajemy kilka kropel oliwy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy kurczaka, smażymy przez 5 minut do zarumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odkładamy na bok. Na patelnię dodajemy prosciutto i smażymy przez ok. 1 minutę. Dodajemy grzyby, pokrojone na w plasterki jabłka oraz kilka kropel oliwy. Smażymy przez 5 minut do zarumienienia grzybów. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Powoli dodajemy likier. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy przez 5 minut do czasu, kiedy sos częściowo wyparuje od czasu do czasu mieszając. Dodajemy masło + śmietanę, smażymy przez kolejną 1-2 minuty. Zdejmujemy z palnika. Serwujemy z kurczakiem i dzikim ryżem.



31 wyświetlenia